SVE GAMING I ESPORTS VESTI O WORLD OF TANKS-u I OSTALIM IGRAMA

WOT VIDEO - World of Tanks videos

NAJPOPULARNIJI POSTOVI

PREPORUČENI TEKSTOVI

WORLD OF TANKS ZA POČETNIKE 2!

 

L E K C I J A  2:  O S N O V N E  T A K T I K E

Nije nas bilo duže vreme sa ovim lekcijama, razlog je opravdan, autor teksta je bio na moru, razumite me imam i ja dušu (valjda). U prvoj lekciji smo obradili neke stvari kako bi postavili igricu na zdrave osnove (Lekcija 1), što je bilo zanimljivo početnicima, u ovoj ćemo obradti osnovne taktike u World of Tanksu, koje se koriste svakodnevno, a nadam se da će iz teksta moći po nešto da nauče i iskusniji igrači. Osnovne taktike,  koje koriste apsolutno svi tenkovi dostupni u igrici (osim artiljerije, ne očekujete od mene bilo kakav tekst na tu temu) su sledeće: Sidescrape, Facehug i Peek a boo. Sve ostalo što ćete kasnije naučiti predstavlja nadogradnju na ove tri stvari, zato ćemo ovde do najsitnijih detalja obraditi sve tri, kad njima ovladate, vaša igra će se poboljšati drastično. Takođe je jako bitno da znate i aktivno koristite sve tri, a ne samo jednu, jer kao što ćete videti u daljem toku teksta, nije svaki tenk i svaka situacija za svaku taktiku.

S I D E S C R A P E

https://flii.by/file/12uj6fs8gu7/

Sidescrape predstavlja otvaranje svoje gusenice protivniku pod toliko oštrim uglom pod kojim je njemu jako teško da vam nadje slabu tačku kako bi vas probio i najbolje što može da uradi je da vam uništi gusenicu. Pri tome vi krijete prednju stranu svog tenka, na kojoj se u glavnom nalazi gomila slabih tačaka (osim kod T110 e5, on ih nema) i izvirujete do tačke kad vam je top toliko otkriven da možete gadjati protivnika. Po opaljenju vraćate se što pre u zaklon i to ponavljate sve dok imate sa kim da se napucavate. Ovo je teorija, praksa je pokazala da je ovo taktika ruskih tenkova, koji imaju spaced armor sa strane (ili na našem dvoslojni oklop) koji im pod oštrim uglovima daje neverovatne količine oklopa (kod IS 7 idu i do 800mm, nidje veze). Sidescrape možete koristiti kod svih ruskih tenkova, kad ste top tier i kod nekih (ST 1 i IS3) kad igrate protiv tenkova koji su tier viši. Ova taktika pali i kod ruskih srednjaka tako da ćete često videti t54,t62a ili recimo obj. 140 kako to obilato koriste. Što se tiče tenkova ostalih nacija FV215b, E100, Maus su odlični za sidescrape, od tier IX tu je E75, od tier VIII mimo ruskih tenkova (IS3, KV4, KV5) kineski 110 se može koristiti na ovaj način ali samo u odredjenoj meri, jer mu je oklop kineski i kao sve što dolazi iz Kine, ima nepredvidiv kvalitet. Ako želite uspešno da koristite sidescrape morate pažljivo birati borbe, i suprotstavljati se samo tenkovima za koje znate da vas neće probiti. Ovo ćete postići tako što ćete dobro proučiti ponašanje oklopa vašeg tenka pod različitim uglovima i uz osnovno znanje probojne moći tenkova na koje nailazite lako ćete sami shvatiti koga da izbegavate, a kome možete da upropastite partiju. Pouzdan i jednostavan program za pretraživanje tenkova je Tank Inspector, pa vam preporučujem da ga skinete i malo se pozabavite njim ako želite da budete uspešniji, ovako izgleda interfejs samog programa.

https://flii.by/file/j56runlvwk9/

F A C E   H U G

https://flii.by/file/wqs4ma31p5r/

Face hug u prevodu, ne bukvalnom, bi značilo licem u lice ili u našem slučaju kupola u kupolu. Ako je sidescrape bio taktika ruskih teških tenkova, onda je face hug definitivno taktika američkih teškaša. Poenta sa ovom taktikom je da nadjete tenk koji je niži od vas, a ne može da vam probije prednji oklop, zabijete se u njega i penetrirate ga do mile volje (ovo je zvučalo pogrešno, znam). Opet, ovo je teorija, praksa kaže malo drugačije. Da bi uspelo morate da imate dobru elevaciju cevi, kako bi cev spustili dovoljno nisko da možete pogoditi tenk u koji ste se zabili, američki tenkovi su poznati po tome, zapravo u celoj liniji američkih teškaša najmanju elevaciju imaju m103 i T110 e5 koji imaju -8 stepeni, ostali imaju -10. Uz to vam treba dobra kupola, još jedan poen za amere, što nas dovodi do toga da ovu taktiku posebno kod M6, T29 i T32 možete koristiti kad god vidite tenk koji je tier niži od vašeg. Kod tier IX i X tenkova ova se taktika koristi redje, zato što su u tim tierovima tenkovi izjednačeniji pa je dosta teže naći tenk koji možete maltretirati na ovaj način. Pored svega navedenog bitna je još jedna stvar, ovo je taktika koja profitira od nubova, a u nižim tierovima ih ima gomila, iz facehuga se nije teško iskobeljati, pogotovo od kako je Wargaming implementirao novu fiziku. Zbog toga vam toplo preporučujem da je ne koristite previše u tier X borbama, jer vas može skupo koštati.

P E E K   A   B O O

https://flii.by/file/h8ofgx7tedw/

Ova taktika je dobila svoje ime po dečijoj igri u kojoj jedno dete treba da uplaši drugo dok ga ono ne gleda. Isto ovo bi trebalo vi da uradite, samo sa tenkom, a uplašićete drugi tenk tako što ćete ga probiti. Ovo je taktika svih srednjih tenkova, zato što oni nemaju oklop, imaju preciznije topove, tako da im nišan neće podivljati dok budu izletali da iznenade protivnika i imaju brzinu da to urade. Ovo je idealna taktika u situacijama gde branite strateški bitne lokacije na mapama, tesne prolaze gde se napucavaju teškaši i slično. Vaš posao je tu da sačekate da teškaši razmene paljbu i iskoristite to da izletite i zadate udarac, nakon čega se brzo povlačite. Ono što je bitno je da se ne zadržavate puno, izletite opalite i vraćate se odma! Nema puno nišanjenja, često puta vidim ljude kako nesmotreno koriste ovu taktiku, nišane po 4-5 sekundi i za to vreme prime nekoliko šuteva koji im skinu 700-800 HP, a naprave štete za 250-280 HP-a. Pogotovo kad na istom mestu koristite u nekoliko navrate ovu taktiku, ljudi će vas već posle prvog izletanja čekati na zicer, ne dozvolite im da vas bez potrebe probijaju. Dakle ako prvi šut ne probije, probiće sledeći, nema zadržavanja!

Ovim zaključio današnju lekciju, namerno sam izostavio hull-down taktike jer one zahtevaju posebnu lekciju zbog obimnosti, tako da očekujte u narednim danima nastavak osnovnih taktika. Ako vas zanima način na koji radi spoting to možete naći ovde pa polako čitajući ove lekcije uvezujte znanja i počnite da rasturate WoT. Sugestije, nejasnoće, a možda i neke pohvale možete uvek postovati na našim Facebook stranicama TWB Gaming i TWB Balkan. Do sledeće lekcije, tenkisti voljno! TWB Tim!

SirVincent

I'm 25, I'm from Belgrade - Serbia and i'm losing nervs with World of Tanks since 2014.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
mr_Kela

Odlican text SirVicentije GG 😀

[…] 2.  World of Tanks  za početnike […]

ABOUT US

The Wild BunchTWB [The Wild Bunch] is a Professional eSports team based in Serbia founded in June of 2015 by Nebojsa "Mr_Kela" Filipovic. At The Wild Bunch we strive to be the best there is and let no team stand in our way. Our players have years of experience behind them and put in many hours in each day to practice and get better at the game. We work in close collaboration with our sponsors to help fund and bring out the best our team has to offer.

CONTACT US

The Wild Bunch
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x