SVE GAMING I ESPORTS VESTI O WORLD OF TANKS-u I OSTALIM IGRAMA

WOT VIDEO - World of Tanks videos

NAJPOPULARNIJI POSTOVI

PREPORUČENI TEKSTOVI

Topovi tier 8 tenkova – teski tenkovi (Tiger II)

Pozdrav tenkisti!

Ovim tekstom želeli bismo da pokrenemo jednu seriju članaka koji će se baviti naoružanjem dragih nam tenkova. Serijal ovakvih članaka nazvaćemo „Najjača cevka…“, a u današnjem tekstu govorićemo o nemačkom teškom tenku 8. nivoa – Tiger II. Kako postoje različite klase tenkova, ne bismo baš odmah da mešamo babe i žabe i s tim u vezi, upoređivaćemo tenkove istih klasa, a zatim ćemo napraviti jednu komparativnu analizu koja će uključivati najbolje iz svake klase (to će doći u narednim tekstovima, ipak je tema preširoka za samo jedan tekst :)).

Teški tenkovi

Iako je oklop obilnom upotrebom premijum municije u izvesnom smislu izgubio svoju ulogu i obesmislio postojanje teških tenkova u World of Tanks-u, snaga „teškaša“ i dalje se može meriti njihovim topovima, pogotovo kada su tier 8 teški tenkovi u pitanju. Velika većina (osim IS-5) koristi AP granate kao standardnu municiju i što se mene lično tiče, smatram da su AP granate najrentabilnije zbog veće otpornosti na normalizaciju u odnosu na APCR (APCR granata uvek ima veću probojnost, međutim, ima dva samo stepena normalizacije u odnosu na 5 stepeni AP granata, što znači da će već pri jako malom uglu pod kojim granata ulazi doći do rikošeta ili neće probiti oklop. O tome će još biti reči na našem sajtu, pošto je i ta tema prilično obimna, a znam da se često pitate „Pa, kako sam ga dingovao kad imam 268mm probojnosti?!“  gađajući IS-3 sa recimo, Centurion AX :)). Sa druge strane, HEAT municija takođe poseduje svoje prednosti u vidu visoke probojnosti, ali i jednu veliku manu, a to je da ne prolazi kroz gusenice i spaced armor. Šta to znači? Pa, ako budete bočno gadjali HEAT (kumulativnom) granatom IS-3 recimo ili E-100, verovatno ga nećete probiti zbog prilično debelog sloja praznog prostora između prve i druge linije oklopne zaštite. Naravno, sve vrste municija imaju svoje prednosti i mane i sve ih treba koristiti u zavisnosti od situacije. Sada ćemo preći na predstavljanje „cevki“ :).

tiger II

Tigar II

Šta reći o ovom gigantu nemačke tenkovske industrije? Pa, svoj nedostatak brzine sasvim sigurno može nadomestiti topom koji će vam, ukoliko ste pre njega igrali Ruse, delovati kao laser :). Za razliku od mnogih tenkova, čak i sa stock topom 8,8 cm Kw.K. 43 L-71 osetićete zadovoljstvo 203mm probojnosti (i 237mm sa APCR-om) i 240 štete sa standardnom AP granatom, što je više nego dovoljno da probijete bilo kojeg protivnika (uzmite u obzir da T54E1, američki srednji tier 9 tenk ima 210mm sa standardnom AP i 255mm sa APRC granatom…da, da, tuga J). Pored toga, 8,96 granata u minuti donose (ili odnose protivnicima, zavisi iz koje perspektive gledate :)) 2150 HP-a, što kada se upari sa 2,7 sekundi nišanjenja i 0,34 rasipanja (disperzije) sa najosnovnijim komponentama, koje možete unaprediti opremom i veštinama (skilovima) na posadi, daje jednu impozantnu cifru s obzirom na činjenicu da se radi o teškom tenku. Drugi top 10,5 cm Kw.K. L-52 donosi veću „alfu“ koja sada izmosi 320 štete i nešto nižu probojnost od „samo“ 200mm penetracije (igrači T-32 plaču u daljini :)) čime se šteta po minuti smanjuje na 1760 HP-a. Dakle, ovaj top bi trebalo preskočiti i koristiti prvi dok se ne skupi dovoljno iskustva za poslednji. E, a kad se uzme poslednji top 10,5 cm Kw.K. L-68 onda kreće žurka, jer dobijate 225mm probojnosti sa standardnom AP i 285mm sa APCR municijom i 320 „alfa“ štete. Ukupna šteta po minuti iznosi 1760, međutim, sa ovom probojnošću i alfa štetom mnogi će se plašiti da izađu na vas. Ono što će vam svakako pomoći u nanošenju štete jeste i minus osam (-8) stepeni negativne elevacije (depresije) i +15 elevacije što će u mnogim slučajevima omogućiti borbu pomoću hull down pozicija. U prilog tome ide i činjenica da nemate donju ploču :), ali zato imate kupolu koja pod takvim uglom može da odbije ponešto :).

Da li vam se dopada način na koji smo vam predstavili top „tigrića“? Da li biste vi nešto dodali ili oduzeli? Kakva su vaša iskustva sa ovim tenkom? Iskreno se nadam da ću stići do sutra da napišem tekst o drugom teškašu osmog nivoa koji će biti sušta suprotnost nemačkom gorostasu.

Do narednog čitanja, srećno na borilištu i GG!

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

ABOUT US

The Wild BunchTWB [The Wild Bunch] is a Professional eSports team based in Serbia founded in June of 2015 by Nebojsa "Mr_Kela" Filipovic. At The Wild Bunch we strive to be the best there is and let no team stand in our way. Our players have years of experience behind them and put in many hours in each day to practice and get better at the game. We work in close collaboration with our sponsors to help fund and bring out the best our team has to offer.

CONTACT US

The Wild Bunch
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x