SVE GAMING I ESPORTS VESTI O WORLD OF TANKS-u I OSTALIM IGRAMA

WOT VIDEO - World of Tanks videos

NAJPOPULARNIJI POSTOVI

PREPORUČENI TEKSTOVI

Topovi tier 8 tenkova – teški tenkovi (T32)

Pozdrav tenkisti!

Juče smo započeli jednu seriju tekstova koja će se baviti topovima tier 8 tenkova. Ukoliko želite da vidite kako smo predstavili Tigra II i da se tako nadovežete na ovaj današnji tekst, pošto smo pisali i o nekim uopštenim stvarima vezanim za vrste granata kliknite ovde. A sada je vreme da vam predstavimo “topinu” još jednog tier 8 teškaša…ili je možda bolje reći “topić” :).

velika slika

T-32

Dame i gospodo, predstavljamo vam T-32, teški tenk iz američke linije teškaša koja završava moćnim T110E5. Za razliku od Tigra II koji je zapravo bio legenda Drugog svetskog rata, T-32 iako je konstruisan 1946. godine (prototip), nikada nije ušao u masovnu proizvodnju. To je najverovatnije posledica promene načina korišćenja tenkova i okretanje prema mobilnijim vozilima (srednjim tenkovima) koji i danas gospodare bojištima. No, u svakom slučaju, ono što nas najviše interesuje jeste njegov top, odnosno topovi, pošto možete birati između dve opcije.

Prvi top (stock gun) 90 mm Gun T15E2 predstavlja unapređenu verziju topa 90 mm Gun M3 koji ste verovatno koristili na tier 6 tenku M6 (unapređenje se ogleda u povećanju probojnosti od 10mm sa standardnim AP i premijum APRC granatama). Šta reći o ovom topu? Hm, prava je zver…ukoliko imate dovoljno kredita da napunite tridesetak premijum granata i da ne brinete da li ćete probiti protivnika, pošto sa 258mm APCR granata možete uraditi prilično mnogo štete čak i na tier 10 tenkovima ukoliko vodite računa gde ih gađate, dok sa tričavih 170mm probojnosti sa standardnom AP granatom nećete uraditi baš značajan posao, pogotovo ukoliko upadnete u jaču tier 9 partiju (ne daj Bože tier 10). Pored toga, „alfa“ šteta po granati iznosi 240 HP-a, i sa svojih 1893 HP-a štete u minuti (bez opreme i odlične posade) čini prilično moćno oružje, doduše, po jako skupoj ceni. Da je ovo jako ozbiljan top govore i činjenice o 2.3 sekunde nišanjenja i 0.38m rasipanja (disperzije) na 100m (što i nije baš tako sjajno, ali može i gore, verujte :)) i naravno -10 stepeni negativne elevacije topa (depresije) i +20 stepeni elevacije. Ovo dalje povlači pitanje: Kako treba igrati T-32? Odgovor je krajnje jednostavan. Nađite sebi poziciju u kojoj ćete moći da da sakrijete frontalni oklop i udrite po protivniku. Kupola (druga kupola, T119) je dovoljno jaka da izdrži granate i mnogih tier 10 tenkova budući da je sa prednje strane debela prilično čvrstih 298mm (pod uglom to postaje još više). Kada dospete u takvu situaciju da možete sebi da priuštite tih -10 stepeni negativne elevacije, T-32 postaje najmoćniji tier 8 teški tenk. Uz malo znanja i veštine, sa ovim prvim topom koji sa dobrom posadom i opremom puni nešto preko 6 sekundi, vi možete dobiti strašni IS-3 bez ijednog primljenog udarca. Sve to naravno ima svoju cenu o čemu je već bilo reči, ali morate priznati da zvuči veoma primamljivo J. Inače, za vas koji ste novi u svetu Clan War bitaka, upravo ovaj top se najčešće koristi kada T-32 učestvuje u bici, jer može pružiti zaista impresivnu podršku.

Drugi top, 105 mm Gun T5E1 po mom mišljenju predsatvlja jedan od najlošijih topova koje jedan tier 8 tenk može da ima. Zbog čega je to tako? Pa, da, dobija nešto veću alfa štetu koja sada iznosi 320 HP-a, međutim, to se odražava na vreme punjenja i ukupnu štetu po minuti koja sada iznosi 1811 HP-a, što je malo manje nego kod prvog topa. Ipak, najveće mane ovog topa odnose se na preciznost (rasipanje, disperziju) od čak 0.41m na 100 metara što je za tako malu afla štetu i tier 8 tenk gotovo neprihvatljivo i probojnost od preniskih 198mm, čime u odnosu na  Tigra II top T-32 deluje kao praćka :). A ono što najviše „boli“ jeste činjenica da čak i sa premijum APCR granatama ima manje probojnosti (245mm) nego prvi top o kome je ranije bilo reči (258mm). Ovo se može shvatiti i kao balansiranje u odnosu na druge tier 8 teške tenkove, jer ukoliko bi imao veću probojnost sa tako nadmoćnom kupolom i igrom na hull down pozicijama možemo sa sigurnošću reći da bi bio preterano dominantan u odnosu na ostale tenkove.

Za kraj današnjeg teksta pogledajte video snimak koji je QuickyBaby komentarisao na svom youtube kanalu.

Kakva su vaša iskustva sa tenkom T-32? Meni je iskreno to bila prva linija koju sam igrao i jako sam subjektivan po tom pitanju, naučio sam mnogo stvari igrajući ovaj tenk i uvek ga rado provozam (osim kad nema artiljerija J).

Do narednog čitanja, srećno na borilištu i GG!

 

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

2economies

ABOUT US

The Wild BunchTWB [The Wild Bunch] is a Professional eSports team based in Serbia founded in June of 2015 by Nebojsa "Mr_Kela" Filipovic. At The Wild Bunch we strive to be the best there is and let no team stand in our way. Our players have years of experience behind them and put in many hours in each day to practice and get better at the game. We work in close collaboration with our sponsors to help fund and bring out the best our team has to offer.

CONTACT US

The Wild Bunch
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x