SVE GAMING I ESPORTS VESTI O WORLD OF TANKS-u I OSTALIM IGRAMA

WOT VIDEO - World of Tanks videos

NAJPOPULARNIJI POSTOVI

PREPORUČENI TEKSTOVI

Taktike mapa – Stepa – laki tenkovi

laki tenkovi

Pozdrav tenkisti! Danas će nam u fokusu bili laki tenkovi.

Ovim tekstom otvorićemo jedno novo poglavlje u radu naše stranice. Ono će se bazirati na predstavljanju mapa i što je moguće detaljnijim, ali ne i previše konfuznim savetima kako da se na njima ponašate u zavisnosti od klase tenka koji vozite u datom trenutku. Prva mapa koju ćemo vam predstaviti  jeste “Stepa” (Steppes). Mod standardne bitke. O bici u susretanju koja je takođe moguća na ovoj mapi ogvorićemo u nekom od narednih tekstova.

map-steppes

Pre nego što počnemo sa detaljnim predstavljanjem funkcija tenkova različitih klasa, voleo bih da obratite pažnju na sliku mape koja je postavljena iznad ovog teksta. Ono što je veoma bitno zbog boljeg razumevanja daljeg teksta jeste da se upoznamo sa određenim delovima mape i njihovim nazivima. S tim u vezi, zelena baza nalazi se na južnoj strani. Crvena baza je na severu. Dok istok i zapad zauzimaju 9/0, odnosno 1/2 liniju. Mapu po sredini seče mala dolina koja se u žargonu naziva “dolina samoubica”. Iz prostog razloga što onaj koji pređe polovinu tog puta po pravilu ide u večna lovišta :). Dakle, nemojte to raditi, bar ne na početku partije.

Mesto koje nazivamo”stene” nalazi se u jugozapadnom delu mape u sektorima G1/2 i H1/2. “Pruga” je smeštena u severozapadnom delu borbenog polja i počinje C1, a završava  A5 sektorom. Imajući ovo na umu, možemo preći na samu taktiku koju možete primeniti u svojoj borbi na ovoj mapi. U ovoj tekstu govorićemo samo o lakim tenkovima i njihovim strateškim značajima. U narednim tekstovima govorićemo najpre o lovcima, a zatim i drugim klasama tenkova.

 laki tenkovi

Laki tenkovi

Činjenica je da World of Tanks ima mali problem sa ulogom lakih tenkova zbog izuzetne dominacije “srednjaka”. Ali i koridorskih i gradskih mapa, pogotovo u visokim tirovima. Međutim, na ovoj mapi laki tenk doslovno može predstavljati razliku između pobede i poraza. Razlog je jednostavan – ovo je otvorena mapa koja godi tenkovima sa velikim radijusom vidokruga, visokim koeficijentom kamuflažnog faktora i mogućnošću da se brzo i lako kreće po mapi. Ipak, to ne znači da ste nevidljivi i da po početku partije treba da jurcate kao mahniti. U tom slučaju vaša avantura može se vrlo lako i vrlo brzo završiti, što zbog neprijateljske vatre, što zbog fizike usled koje možete završiti na boku ili krovu vašeg tenka (pu, pu, daleko bilo :)).

asdasdasdasd

Vi koji budete igrali laki tenk na ovoj mapi, znajte da vaše dobro otvaranje partije može značajno doprineti pobedi ili porazu. Slično je kao i u šahu – ukoliko pijun dobro otkrije pozicije jačim figurama, partija može trajati kraće i bez puno gubitaka. S tim u vezi, ukoliko igrate u timu koji svoju avanturu započinje iz južne baze, nepotrebno je da žurite na linije F7/8. Zašto? Pa, zbog činjenice da tu uglavnom nećete videti ništa neočekivano i ništa značajno što vaši srednji tenkovi neće videti kada bezbedno stignu sigurnim putem 9/0 linijom. Pored toga, brojne stene će zakloniti vaš vidik i upravo iz tog razloga nećete biti u mogućnosti da uočite neprijateljska vozila koja su u vašem vidokrugu.

Sa druge strane, verovatno ćete biti otkriveni od strane neprijateljskih tenkova jer ulazite u prostor 300+m udaljenosti. Kako je mapa prilično otvorena možete primati udarce gotovo sa svih strana. Ukoliko se “zaglavite” na sektoru F7 i pritom budete i neoprezni, iskusniji igrači vas mogu gađati čak i sa E3. Čak i sa D3 sektora mape. Umesto toga, možete upotrebiti jednu bolju taktiku koja ima znatno veći potencijal, kako za vas, tako i za celokupni tim. Pogotovo ukoliko se nadjete u partiji gde ste jedini laki tenk (jao meni, odgovornosti! :)).

asdasdasdasd

Ta taktika podrazumeva da svoje vozilo odmah nakon starta bitke usmerite prema sektoru F6 i steni pored koje se nalazi siguran žbun koji će vam pružiti dobru kamuflažu. Koristite putić “doline samoubica” da biste ostali neotkriveni. Ali ukoliko želite da preživite ovu pustolovinu, savet je da se ne ide dalje od F6. (sve posle F6 postaje smrtonosna zona, bar kada je početak bitke u pitanju). Ukoliko bezbedno stignete na vaš strateški položaj i ukoliko vam se aktiviraju kamuflažna mreža i binokulari (oči od puža :P), bićete u prilici da otkrijete gotovo celokupnu C liniju mape.

To znači da ćete najverovatnije uspeti da vidite teške tenkove koji “hitaju” ka zapadnom delu mape, ali i lovce koji se nameštaju za roštiljanje na sektorima C5/6 i D4. Naravno, uvek treba biti na oprezu, jer vas u svakom trenutku mogu otkriti neprijateljski laki tenkovi “samoubice”. Oni neće žaliti svoj virtuelni život da vas otkriju, pa makar to značilo da će biti obrisani sa mape.

asdasdasdasd

Kada odradite ovu inicijalnu skaut patrolu i kada se bitka razvije, otvaraju vam se brojne mogućnosti da uhvatite protivničke tenkove nespremne. Oni će tada biti zaokupljeni vašim saborcima, pretežno u teškim ili srednjim tenkovima. Za način kako ovu teoriju sprovesti u praksu praktično ne postoji recept. Jedini savet koji vam možemo dati jeste da pratite dešavanja na mapi. Svaka borba je jedinstvena, kako po sastavu tenkova, tako i po veštini igrača koji ih voze. Na vama je da izaberete najbezbedniju varijantu za flank protivnika čime ćete zaraditi pozamašnu sumu štete.

Sa druge strane, ukoliko bitku započinjete iz severne baze, princip se ne razlikuje previše. Savetujemo da izbegavate sektore E7/8. Iz nekog razloga, najveći broj igrača voli da prigrli te stene koje im ništa dobro neće doneti. Umesto toga, probajte da dostignete E4 sektor. Stratešku poziciju sa desne strane “doline samoubica”. (gledano iz perspektive severne baze prema južnoj), gde možete pronaći finu hull down poziciju odakle možete protivnicima zadati ozbiljne glavobolje. Pogotovo ukoliko u partiji nema artiljerije.

asdasdasdasda

Druga opcija jeste suprotna strana ovog putića, na mestu gde se spajaju E4 i E5 sektor. Tu takođe postoji jedna stena sa solidnim žbunom koji će sasvim pristojno prikriti vaš položaj. U trenutku kada vam se aktiviraju binokulari, bićete u prilici da otkrijete gotovo celokupnu G i H liniju borbenog prostora. Kako se tu uglavnom kriju lovci, a neretko se nađe i  neki teški “snajper”, to može značajno pomoći vašem timu. Na kraju, jedna napomena za vas koji nemate dovoljno iskustva u igri, a može poslužiti i nama koji se već neko vreme zabavljamo ovim “čudom tehnike”. Kada uđete u žbun da biste otkrivali neprijateljska vozila, ne pucajte! Na taj način ćete u 99% slučajeva otkriti svoj položaj i to se neće dobro završiti po vas. Ukoliko želite da saznate više o mehanici otkrivanja vozila, kliknite ovde.

Nadam se da vam se dopada način na koji smo prikazali mogućnosti koje kao vozač lakog tenka imate na ovoj mapi. Koje su takođe od koristi i vama i vašem timu. Da li biste nešto dodali? Kako vi igrate “Stepu” u vašim lakim tenkovima? Recite nam u komentarima, podelite vaša iskustva sa drugima. Uskoro nam stiže i nastavak ovog teksta u kome ćemo govoriti o lovcima i mogućnostima koje ova mapa njima može da pruži.

 Do sledećeg čitanja, srećno na borilištu i GG!

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

2profanation

ABOUT US

The Wild BunchTWB [The Wild Bunch] is a Professional eSports team based in Serbia founded in June of 2015 by Nebojsa "Mr_Kela" Filipovic. At The Wild Bunch we strive to be the best there is and let no team stand in our way. Our players have years of experience behind them and put in many hours in each day to practice and get better at the game. We work in close collaboration with our sponsors to help fund and bring out the best our team has to offer.

CONTACT US

The Wild Bunch
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x