SVE GAMING I ESPORTS VESTI O WORLD OF TANKS-u I OSTALIM IGRAMA

WOT VIDEO - World of Tanks videos

NAJPOPULARNIJI POSTOVI

PREPORUČENI TEKSTOVI

Taktička postavka na mapi Močvara (deo I)- severnozapadna baza

Pozdrav tenkisti!

Da li ste se nekada zapitali: “Kako igrati mapu “Močvara?”?

Kad god dobijem mapu “Močvara” ja se setim da hoću da vam napišem tekst o njoj, ali nekako ubrzo nakon bitke to zaboravim (valjda zbog pretrpljenog duševnog bola, šta znam… 😀 ). E, sada sam se konačno setio i rekao sebi “počinješ da pišeš odmah”! 🙂

Najvažnija činjenica u vezi sa ovom mapom jeste da ona nije baš najbolje izbalansirana i zbog toga je treba igrati veoma oprezno. U patch-u 9.9 dobila je izgled kakav danas poseduje, a razlog velikih promena bila je želja za boljim balansiranjem – promenjena su mesta baza, dodat je zamak – međutim, čini se, još uvek nije postignut balans između strana koje su rezervisane za blisku borbu, sa jedne strane teškaša, a sa druge srednjaka. Zbog toga vam i pišem ovaj tekst da biste, nadam se uvideli greške koje prave igrači i onda pišu “noob team” i kojekakve još gluposti.

mocvara-1

U ovom tekstu govorićemo o timu koji počinje iz severnozapadne baze (1) (vidi sliku gore). Najveća greška koju pravi tim na ovoj strani mape jeste da sa svojim teškim tenkovima pokušava da dostigne dvorac (u tekstu označeno crvenom strelicom i ikonicama teških tenkova koji se gegaju)! Koliko god teškaša imali, ta vaša operacija biće osuđena na propast ukoliko protivnički tim ima bar dva-tri teška tenka! Zašto? Najpre zbog toga što protivnički teškaši stižu u zamak pre vas i zauzeće odličnu hull down poziciju dok se vi popnete (zelena stelica u dnu mape), a zatim i zbog toga što ćete izgubiti polovinu svog HP-a od strane lovaca koji će vas sa zadovoljstvom dočekati kao glinene golubove (na mapi označeno takođe zelenom strelicom, u donjoj polovini mape). Dakle, možete zaključiti da zauzimanje dvorca nikako nije stvar koju želite da pokušate ukoliko krećete iz severnozapadne baze (baze 1) ukoliko nastojite da dobijete partiju. Ukoliko se pak odlučite na taj korak, znajte da ste vi i isključivo vi odgovorni za poraz koji će uslediti jako brzo! Iz mog iskustva, na prstima jedne ruke mogu prebrojati partije koje su dobijene kada smo zauzeli dvorac sa startnog mesta iz severnozapadne baze. Umesto togaono što treba da uradite jeste da, ukoliko vozite teški tenk koji može dobro da igra na hull down, dođete na poziciju G4 (na mapi označeno sa dve svetlo plave ikonice teških tenkova i svetlo plavom srelicom), odakle ćete pružiti odličan spot vašim lovcima na sektoru D4 (na mapi označeno svetlo plavim ikonicama lovaca i svetlo plavom strelicom), a i sami ćete biti u prilici da pravite štetu kada protivnički tim, pun samopouzdanja nakon lako zauzetog dvorca krene u push preva vašoj bazi. Sa druge strane, ukoliko vozite teški tenk koji ima dobar frontalni oklop, ali nema dobru depresiju topa, ostajete kao poslednja linija odbrane na pozicijama D3/C3 (na mapi označeno sa tri svetlo plave ikonice teškaša i svetlo plavim strelicama), jer je vrlo verovatno da će protivnički tim nastaviti da beži napred (jer uzbrdo to ide malo teže 😛 ) kada na njih zapucaju lovci, tako da će biti štete i za vas, ne brinite se zbog toga. Tako daaaa, dobro ste uočili, ova mapa, sa ove strane traži taktičku postavku. Neki to vole da zovu kamp, ali kamp i taktička postavka se znatno razlikuju. Vi u ovom slučaju imate pokriven bukvalno ceo deo mape i svi aktivno učestvujete u borbi. Kamp bi bio da se svi nabijete u rupu na B1/B2 i da čekate da protivnik dođe. Razmislite da li bi Vojvoda Živojin Mišić uspeo da u Kolubarskoj bici sa svojom Prvom armijom uspeo da slomi napad Austro-Ugarske da nije insistirao na dubljem povlačenju i taktičkoj postavci svoje jedinice. Verovatno ne, zato imajte ovo na umu.  🙂

Sa druge strane, srednji tenkovi na ovoj mapi igraju izuzetno važnu ulogu. Oni su glavni pokretači svake akcije i ukoliko oni ne funkcionišu onako kako bi trebalo, partija će biti izgubljena koliko god se teškaši i lovci dobro držali na svojim pozicijama. Za tim koji bitku počinje iz severnozapadne baze sektori A i B (tokom cele svoje dužine, sve do A i B 9/0) su daleko bolje napravljeni nego li za protivnički tim. Srazmerno neizbalansiranosti strane oko dvorca, isti problem će pogoditi protivničku ekipu na ovoj strani. S tim u vezi, srednji tenkovi treba da funkcionišu kao čopor vukova i da destvuju jako brzo. Idealno bi bilo da svi srednjaci krenu B i kada se za to steknu uslovi pređu na A liniju i da svojim jurišom najbrže moguće dostignu pozicije – najpre A8, a zatim i B0. Crveni krug sa zelenim omotačem u gornjem delu mape označava mesto na kome srednjaci mogu stati i u velikoj meri pokupiti polovinu HP-a protivničkim srednjacima koji se zaleću po liniji, istu onu polovinu HP-a koju bi izgubili njihovi teškaši na suprotnoj strani u želji za dostizanjem dvorca. Spot na protivničke srednjake treba da pruži laki tenk koji će se vozikati u sektorima koje pokriva crveni krug sa svetlo plavim omotačem u gornjoj polovini mape. Svetlo zelenim strelicama označen je pravac u kojem će vaši srednjaci imati liniju vatre prema protivničkom timu, tako da…iskoristite to.  Kada se taj deo tu počisti, a počisti se u 20 sekundi ukoliko su srednjaci odlučni, potrebno je najbrže moguće dospeti do pozicija na G liniji (na mapi označeno belim strelicama), da biste izbegli granate protivničkih lovaca. Tu već počinje “na mestu voljno” akcija koja zahteva malo kreativnosti i improvizacije, međutim, kada dođete dotle, vi ih imate u šaci. Još jedna opcija za one sa malo više preotalog HP-a bila bi bela linija sa skroz desne strane. Tada ih bukvalno imate opkoljene i pitanje je trenutka kada ćete dobiti tu partiju. Ne morate čak ni izlaziti na njih, dovoljno je da ih otkrivate za vaše artiljerce koji će sa elanom da polivaju svoje milosrdno anđeoske granate. Kao što vidite, srednjaci na ovoj mapi, iz iste te severnozapadne strane igraju jednu potpuno drugačiju ulogu nego teškaši i lovci, ulogu koja bi se najbolje opisala rečju blitzkrieg. Obe taktičke postavke su dve stranice istog novčića koji se zove pobeda i obe se moraju koristiti onda kada za njih postoji opravdana upotreba.

Ovo je sve što se tiče prvog dela našeg teksta u kojem ćemo razmatrati postavku i delovanje timova na napi “Močvara”, a u narednom tekstu govorićemo šta bi tim koji svoju borbu započinje iz jugoistočne baze trebalo da uradi da bi dobio partiju. Recite nam vaše mišljenje u ovom tekstu dole u komentarima. Da li smo vam bar malo pomogli? Da li se uopšte ne slažete sa ovim? Recite nam slobodno, podelite vaše mišljenje.

Srećno na borilištu i GG!

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

ABOUT US

The Wild BunchTWB [The Wild Bunch] is a Professional eSports team based in Serbia founded in June of 2015 by Nebojsa "Mr_Kela" Filipovic. At The Wild Bunch we strive to be the best there is and let no team stand in our way. Our players have years of experience behind them and put in many hours in each day to practice and get better at the game. We work in close collaboration with our sponsors to help fund and bring out the best our team has to offer.

CONTACT US

The Wild Bunch
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x