SVE GAMING I ESPORTS VESTI O WORLD OF TANKS-u I OSTALIM IGRAMA

WOT VIDEO - World of Tanks videos

NAJPOPULARNIJI POSTOVI

PREPORUČENI TEKSTOVI

Taktička postavka na mapi Autoput (deo I) – jugozapadna baza

Pozdrav tenkisti!

Kao što sam naglasio u prošlom tekstu (ukoliko ga niste pogledali, a zanima vas o čemu se tu radi, pogledajte ga ovde: http://twb-balkan.com/takticka-postavka-na-mapi-mocvara-deo-ii-jugoistocna-baza/), u igri World of Tanks postoje mape koje nisu najbolje izbalansirane za obe ekipe. Najpre smo govorili o mapi “Močvara”, jer na njoj redovno dobijam slom živaca kada ljudi samo izlaze da glume glinene golubove. Sada, međutim, red je na novu mapu o kojoj moramo reći reč-dve, a to je “Autoput”. Otprilike, ima iste mane kao i “Močvara”, a kako ćemo ih umanjiti, videćemo u daljem tekstu. Najpre da pogledamo sliku mape sa iscrtanim smernicama.

NAPOMENA: ovakvu taktičku postavku treba primenjivati u slučajevima kada su tenkovske snage ravnopravne u pogledu klasa tenkova kojima raspolažu ili kada protivnički tim ima više srednjih tenkova. U suprotnom, treba uraditi nešto potpuno suprotno, o čemu ćemo više govoriti u nekom narednom tekstu.

autoput-jugozapad

Prvo na šta hoću da vam ukažem jeste da je potpuno nepotrebno ići sa srednjim tenkovima skroz na C1/B1 sektore na mapi. Zašto? Zato što ovo nije clan war, neće vas dovoljno dobro pokriti, drugi neće primiti štetu da zaštite vas i onda ćete svi lepo poginuti (na slici je to označeno žutom strelicom koja je precrtana). A zašto mislim da ćete poginuti? Evo, ukratko. Svetlo plavim ikonicama lovaca i srednjaka predstavljeni su protivnički tenkovi koji će vas dočekati. Posebnu pažnju obratite na lovce. To što ih vi nećete videti, ne znači da oni ne mogu da vide vas, jer će im srednjaci na A2 sektoru pružiti spot na vas i imaće vas u unakrsnoj vatri. Da stvar bude još gora, njihovi srednjaci na A2  sektoru imaju odličan zaklon iza kuća u onom rovu, tako da ćete ostati i bez pomoći artiljerije. Ukratko, počivajte u miru. Dakle, to ne! Ova strana mape zahteva defanzivniju igru, to je činjenica. Imate ogromno polje gde će vas fokusirati artiljerija i protivnički lovci koje ne vidite, a vi treba da se borite prsa u prsa još i sa srednjacima. Koliko god da vas ima, ako protivnik ima i 2 grama veštine u prstima i glavi, vaša misija je osuđena na propast. Umesto toga, trebalo bi da odigrate ovako nešto (daću ponovo istu sliku zbog lakšeg pregleda)

autoput-jugozapad

Najpre, laki tenkovi. Oni imaju ključnu ulogu u partiji. Kada smo već na 1/2 liniji, jako je važno da jedan laki tenk dođe u žbun u okviru E2 sektora. Tu ih ima više, ali uđite u trening sobu, pa izaberite koji vam se najviše dopada tako da možete videti šta treba da vidite, ali i da možete da pobegnete u nekom trenutku. U svakom slučaju, taj laki tenk će pružiti spot na sav ovaj prostor koji je označen crvenim krugom sa zelenim omotačem i to će biti sasvim dovoljno. Pored toga, potrebno je da dva srednjaka dođu na E1 sektor, odakle će moći da kontrolišu prostor ispred (crveni krug sa svetlo plavim omotačem). Poželjno je da to budu nešto sporiji srednjaci sa dobrom depresijom topa da bi mogli da koriste hull down pozicije. Trenutno, vaša jedina uloga je da navučete protivničke srednjake da jurnu na vas kada vide da ste tu samo vas dvojica. Međutim, oni neće znati da su lovci na G1/H1 i grdno će se iznenaditi u jednom trenutku. Nakon što oni krenu na vas, povlačite se na poziciju J4/J5, kod onog mostića koji vodi prema gradu. Na mapi je to označeno crvenom linijom sa strelicom na vrhu. Odatle ćete zajedno sa svojim lovcima i artiljerijom na K4/K5 imati odličnu unakrsnu vatru prema protivničkim tenkovima. Mislim da vam se sada javlja ona izreka “Kada lovac postane lovina.”. A što se “nekonvencionalnih” mesta za artiljeriju tiče…hm, pa želite da ostanete živi štu duže, zar ne? 😎 (zelenom linijom prikazano je šta bi artiljerija trebalo da nanišani i da bude spremna da dejstvuje) Zelenim linijama pokazani su pravci iz kojih vaše granate mogu pronaći željeni put. JAKO VAŽNO: na početku partije, porušite sve kuće po vašoj bazi (to bi mogli da urade lovci, jer i ovako neće imati nekog preteranog posla), to će vam biti od ogromne koristi kada dođe ovaj trenutak. E sada, da bi srednjaci sa J4/J5 mogli da rade svoj posao, moramo razraditi taktiku i za drugu stranu (evo ponovo slike).

autoput-jugozapad

Jako važna pozicija jeste žbunje na samoj ivici J7 sektora. Tu obavezno treba da ide jedan laki tenk i par srednjaka sa dobrom brzinom punjenja i preciznošću da biste uhvatili protivničke tenkove u prolazu ka gradu. Uhvatićete ih sigurno, uvek se neko zezne i krene malo manje široko i onda biva ugašen. Tako sam ja juče sa TVP VTU-om krenuo da spotujem nešto…i spotovao sam i M41 Bulldog-a i AXM 50 120 i kontate šta je bilo posle. Nisam stigao ni da se oprostim od ekipe kako treba, poslali su me na drugu planetu, a čak me i arty pogodio, čisto za kraj, da ne bude da je nešto propustio. Crvena linija na desno označava putanju spotovanja prema gradu, a zelene linije putanju pucanja srednjaka (LAJT NE PUCA). Kada se tu počisti koliko je moglo, ta dva srednjaka mogu da pomognu teškašima u gradu da prečiste šta je preostalo, a zatim se mogu priključiti srednjacima na J4/J5 sektoru ili ostati sa teškašima na K7/K8 i odatle pucati na ljude koji pokušavaju da zauzmu njihovu bazu. Za to vreme, laki tenk kji je bio na J7 mora da kontroliše samu sredinu mape. To je ova leva crvena linija. Aktivni ili pasivni spot, zavisi od konteksta bitke, ali taj deo mora biti stalno osvetljen, jer ne želite da vaš tim dobija po tintari sa poljane, a ukoliko taj laki tenk to osvetli, protivnici će nestati u roku “od odmah”, jer nemaju apsolutno nijedno mesto gde bi se sakrili.

Što se teškaša tiče, grad se mora junački gurnuti. Ova strana je generalno bolja  za teškaše, jer nema toliko čvrstih i velikih zgrada koje bi vas razdvajale i uvek ćete biti skupa, za razliku od protivničkih teškaša koji vrlo lako mogu biti opkruženi sa svih strana. Nema tu mnogo filozofije, samo upregnite vaše cojones, primite neku štetu za drugara pored vas ukoliko vidite da je na malo HP-a i pregazite to što je ispred vas. Posle se vratite malo nazad na K7/K8 i završite posao. 🙂

Kako vam se čini ova postavka? Neko će možda reći da je kamperisanje, ali zapravo i nije. Imate agresivnu stranu i imate defanzivnu stranu. Niko još nije dobio rat na dva fronta agresivom, a mnogi su pokušali. Plus, teren mape vam to ne dozvoljava. Probajte, podelite ovo sa vašim drugarima ukoliko smatrate da bi nekome moglo da koristi, a nama u komentaru recite šta vi mislite o ovakvom načinu igranja mape “Autoput”.

Srećno na borilištu i GG!

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

ABOUT US

The Wild BunchTWB [The Wild Bunch] is a Professional eSports team based in Serbia founded in June of 2015 by Nebojsa "Mr_Kela" Filipovic. At The Wild Bunch we strive to be the best there is and let no team stand in our way. Our players have years of experience behind them and put in many hours in each day to practice and get better at the game. We work in close collaboration with our sponsors to help fund and bring out the best our team has to offer.

CONTACT US

The Wild Bunch
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x