SVE GAMING I ESPORTS VESTI O WORLD OF TANKS-u I OSTALIM IGRAMA

WOT VIDEO - World of Tanks videos

NAJPOPULARNIJI POSTOVI

PREPORUČENI TEKSTOVI

Text za kod: ST I sovjetski tier 9 heavy tenk

st i, st 1

U toku paralelnog istraživanja dve linije sovjetskih teških tenkova koje i sada traje, a čija su krajnja nagrada fenomenalni tenkovi IS 7 i  IS 4 našao sam se u dilemi. Naime, otključao sam sve module i naredne tenkove u liniji sa IS 3 i KV 4 i došlo je vreme odluke koji tier 9 teški tenk prvo izabrati za dalje napredovanje. T-10 ili ST I.

TIER 9 Sovjetski teški tenkovi

Ova dva tenka nisam želeo da kupim istovremeno iz dva razloga: 1) nedostatak srebra – nisam redovan igrač WOT-a pa ne kupujem premium nalog jer bi mi jednostavno propao (premium dane dobijam prelaženjem personalnih misija i kao poklon od wargaming-a kada reše da časte sve igrače) ; 2) uvek gledam da idem linijom manjeg otpora. Šta to znači? Mnogi tenkovi u tehnološkom stablu jedne nacije dele određene module, pogotovo ako su u istoj klasi. Ovo često treba imati na umu kad odlučite da igrate sa više tenkova iz jedne nacije. Tada bi trebalo napraviti plan u smislu koju liniju da igram prvo da bi mi olakšala istraživanje neke druge linije sa kojom je malo teže igrati sa stock modulima. T- 10 i ST I su jedan takav primer, jer imaju isti izbor topova.

Analiza i razlike

Analizom ova dva tenka iz raznih snimaka na YouTube-u i tekstova po WOT forumima zaključio sam da bi lakši „grind“ do topa M62T2 (koji inače koristi i IS 4) bio preko ST I. Glavni razlog takve odluke je činjenica da ST I ima mnogo dobar oklop koji često zna da toleriše greške nas osrednjih igrača, a koji dolazi po ceni pokretljivosti. Sa druge strane T 10 ima slabiji oklop, ali se više ponaša kao sporiji srednji tenk nego teški, dakle znatno pokretljiviji od ST I. Dalje poređenje ova dva tenka neću raditi, jer se jednostavno razlikuju kako po stilu igre, tako i po prednostima odnosno slabostima. Oba tenka su zverine u rukama iskusnih igrača, to je sigurno.

NAPOMENA: Ukoliko nemate istražen top BL 9 (poslednji top na IS 3), toplo vam preporučujem da ga preko IS 3 i  istražite, u suprotnom ćete igrati ST I sa topom od IS (175 milimetara penetracije sa standardnom AP municijom) koji ne može ni da priđe tier 9 i 10 tenkovima koje ćete često sretati na borilištu.

ST I

Prvo što se uočava na ovom tenku je ogromna kupola koja i ne izgleda naročito proporcionalno u odnosu na trup. Debljina oklopa kupole je sjajnih 250/160/160 mm. Najveći deo kupole je neprobojan (izuzev  tier 10 topova sa premium granatama, mada ni tada nije zagarantovana penetracija). Očigledna „ slaba“ tačka na kupoli je komandirov otvor. Znaci navoda nisu navedeni slučajno, jer je za probijanje komandirovog otvora potrebno skoro 220 mm penetracija i to pod uslovom da gađate pod pravim uglom (direktno kupola okrenuta ka vama).

Zanimljivost o kupoli

Druga slabost vezana za kupolu je to što postoji takozvana „zamka za granate“. Odnosno zbog sferičnog oblika kupole sa njene prednje strane moguće je da granata koja rikošetira o donji ugao kupole uleti pravo u gornji deo trupa i nanese vam štetu! O ovome su pričali mnogi poznatiji tenkisti na svojim Youtube kanalima. A ja u to nisam verovao dok mi M41 Bulldog u jednoj partiji (dok je još imao automatski punjač sa 10 granata) nije sunuo dve granate na taj način.

Strane i zadnji deo kupole su totalno ravne i vertikalne, pa ako zateknete ovaj tenk da stoji normalno u odnosu na vas ili vam je okrenuo leđa, obavezno pucajte sredinu odnosno zadnji deo kupole, svaki top sa 160+ mm probija bez problema, a veoma mala brzina okretanja kupole od 18 stepeni/sekundi će vam dodatno olakšati posao ako ST I krene da se okreće ka vama da bi se odbranio, pogotovo ako ste brzi laki ili srednji tenk. Debljina trupa je takođe mnogo dobra 140/140/100.

Donja ploča

Donja ploča ide i do debljine od 160mm ali ne vredi jer je bukvalno pod pravim uglom, pa će vas tenkovi tipa T – 54 rastaviti na komade čak i sa AP granatom i penetracijom od 201mm i to vrlo brzo, ako ne sakrijete donju ploču. Sidescraping je vrlo efektivan načina korišćenja oklopa. Iz iskustva, najbolje je da bude pod uglom od 45 stepeni u odnosu na protivnike. A donja ploča skrivena iza nekog predmeta ili zgrade. Hulldown je ništa manje efektivna metoda i koristite je često (za donju ploču isto važi, sakrivena stalno).

Gornji deo kupole i trupa izuzetno su ranjivi na napade arty-a. Mada manje nego pre zakrpe koja je regulisala donekle dmg artiljerijama. Na trupu vam mogu probiti i otvor za vozača (četvrtast je, ali izdeljen na 4 trougla usmerena pod različitim uglovima – slaba tačka – donji trougao je gotovo vertikalan kao i donja ploča). Gusenice su jako bitan element jer se ponašaju kao „spaced armor“.

Prikaz oklopa na tenku ST I; izvor: wot.zipec.cz


Top

Sad malo o topu. Poslednji top na ovom vozilu je M62T2. Statistika topa je sledeća: penetracija: 258/340/68 ; prosečna šteta 440/440/530. Problem sa ST I nije kao kod većine sovjetskih tenkova što se tiče depresije topa (ima 8 stepeni!). Ali jeste što se tiče vremena nišanjenja od 3.26 sekudni i disperzije od 0.38. Mada i to se značajno popravi korišćenjem određene opreme i veština posade. Brzina AP granate je 975 m/s što je mnogo dobro za top ovog kalibra. Pa slobodno ponekad probajte i malo udaljenije protivnike u pokretu da gađate. HESH granata ima jako dobro penetraciju (nekad je iznosila preko 400mm pa je smanjena).

Vreme punjenja je nešto više od 11 sekundi (sa ventilacijom, nabijačem za top,i BiA). Sve u svemu solidan top koji će retko kad izneveriti u borbi na malim i srednjim udaljenostima. Što se pokretljivosti tiče, maksimalna brzina od 40 km/h se postiže samo nizbrdo i na ravnom, na uzbrdicama se muči. Takođe se mnogo sporo okreće u mestu. Vidokrug mnogo loš -380 metara, pa kome smeta može da stavi obloženu optiku.

Oprema

Od opreme kombinacija: ventilacija, skupljač, nabijač, vertikalni stabilizator, obložena optika (zavisi ko šta voli). Obavezne veštine: šesto čulo,popravke,braća po oružju, kočenje kvačilom, sigurno skladištenje..

Naučite slabosti i prednosti ovog tenka i garantujem vam dobru zabavu na borilištu. Dok se protivnici muče da vam probiju oklop.

Nick: mile01


Ukoliko i vi imate zelju da osvojite bonus kod sve sto treba je da napisete text o teskom tenku. Vise o tome procitajte ovde.

Tekstove slati na TWB.eSports@gmail.com

A možete i poslati putem kontakt forme na našim sajtovima: TWB Balkan i TWB Gaming.

Nik_Pen16

Jedan deo genije, tri dela budala!
Deo TWB ekipe duže od godinu dana.
😀 World of Tanks igram od 2015. godine.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ABOUT US

The Wild BunchTWB [The Wild Bunch] is a Professional eSports team based in Serbia founded in June of 2015 by Nebojsa "Mr_Kela" Filipovic. At The Wild Bunch we strive to be the best there is and let no team stand in our way. Our players have years of experience behind them and put in many hours in each day to practice and get better at the game. We work in close collaboration with our sponsors to help fund and bring out the best our team has to offer.

CONTACT US

The Wild Bunch
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x