SVE GAMING I ESPORTS VESTI O WORLD OF TANKS-u I OSTALIM IGRAMA

WOT VIDEO - World of Tanks videos

NAJPOPULARNIJI POSTOVI

PREPORUČENI TEKSTOVI

Soccermanager Worlds – Multiplayer

Pozdrav drugari!

Danas nešto drugačije od mene: Soccer Manager! Ali ne onaj FM već druga online igra.  A pošto je poznato da imamo najviše selektora po glavi stanovnika, igra je prava za dokazivanje. Onog momenta kad se ulogujete dobićete da birate izmđu:

SM 2017

Kao i kod mnogih sportskih igara (PES, Fifa, NBA) i ovde se na jesen objavljuje igra koja u nazivu ima narednu godinu. To je single player igra. Veoma je slično Football Manageru i ko je zaleđenik u isti neće imati previše nepoznanica. Prednost je što postoji aplikacija i za Android i za IOS pa možete igrati i u pokretu. Lično nisam preveliki obožavalac ove igre.

SM Worlds

Velika razlika izmedju SM2017 i FM  u odnosu na SM World je u tome što se na SM World niste u mogućnosti da celu sezonu odigrate za dan – tako da pojedini mladi talenti neće napraviti boom preko noći.

Razlog za ovaj tekst je upravo SM Worlds ili samo SM – jer kad je pokrenut nije bilo single player igre. Kao što ste mogli zaključiti SM je multiplayer igra. Igra gde se takmičite sa drugim menadžerima.  U SM možete da preuzmete klub u prvenstvima koja pravi SMFA(engine) i to su javna prvenstva. Najčešće su to prvenstva koja prikazuju najjače evropske lige pa tako imate: Englesko, Italijansko, Nemačko, Špansko, a prvenstva kao što su Francusko, Portugalsko i Rusko su u manjoj meri zastupljena. Takođe su tu i miksevi pa imate Evropsko i Svetsko prvenstvo. Kup takmičenja se igraju podeljekom a SMFA nedeljom – više o takmičenjim kasnije.

Ali najzanimljivija su korisnička prvenstva koja kreiraju menadžeri za sebe i svoje prijatelje. Neka od najboljih domaćih prvenstava su: Top5, Realnije od stvarnosti, Tehnološko, Libertadores, English Championship … neko sam verovatno zaboravio da spomenem ali se valjda niko neće naljutiti 😀 . Inače za takva prvenstva se prvobitno trebao skupiti određeni broj zlatnika koji su se dobijali po 1 za svaku nedelju provedenu u igri, kao i za svaki pehar koji bi ostvarili i za dostignuća do kojih bi došli. Posle se to prebacilo da se mogu kupovati za novac (10 i 20$ u zavisnosti koliko ste želeli da modifikujete svoje prvenstvo) a sad posle 20 nedelja igranja dobijate prvenstvo na poklon. Klubove u korisničkim prvenstvima najčešće dodeljuju vlasnici prvenstava dok u javnim prvenstvima možete preuzeti bilo koji klub bez menadžera. U ovim prvenstvima se utakmice igraju 2 puta nedeljno. Termini su četvrtak i nedelja, kup je utorkom, SMFA ponedeljkom.

sm1

Kada pronađete prvenstvo i klub po volji tad, postajete menadžer. Kao menadžer klub ste zaduženi za nekoliko stvari: za sastav vašeg tima, taktike, transfere itd.

sm2

Prvenstva su u zavisnosti od broja klubova u istim podeljena u divizije. Najpopularnija verzija je dve divizije sa po 12 klubova. Zbog čega taj format ćete saznati kasnije u tekstu.

U prvenstvima imate nekoliko takmičenja:

Liga – svaka divizija ima svoju, može biti dvokružna ii još više kružna u zavisnosti od  broja klubova u istoj. Prve 3 ekipe iz niže prelaze u višu diviziju, dok u suprotnom pravcu idu 3 ekipa sa najslabijim učinskom u sezoni. Postoji mogućnost da se svim divizijama osim prve igra play-off, u takvoj varijanti, prve 2 ekipu idu direktno dok ekipe od 3. do 7. mesta se razigravaju za poslednje mesto. Nema razigravanja za ispadanje iz divizije.

Kup – svi učestvuju, igra se jedan meč bolji ide dalje. Ukoliko broj klubova ne odgovara za kup sistem pojedine ekipe iz nižih divizija igraju nekoliko kola više.

Supekup – pobednik D1 igra protiv osvajača kupa.

Shield – Štit – igra se o sistemu kupa i samo u prvenstvima koje imaju dovoljan broj kola u sezoni, za kup takmičenja je predvidjena samo 1 utakmica nedeljno.

SMFA takmičenja –  To su takmičenja kao što je Liga šampiona, LE i Supercup Evrope i ostala prvenstva u zavisnosti od kontinenta. Za ova takmičenja je potrebno imati premium accaunt, inače će vaš zamenik(engine) odraditi taj meč – mečevi smfa takmičenja ne utiču na staminu igrača.

Reprezentacije: Reprezentativna takmičenja se takodje računaju kao SMFA pa za ista morate imati premijum koji se inače može samo za novac kupiti, ne postoji varijanta u kojem ćete ga zaraditi. Na SoccerManager faceebok stranici su česte nagradne igre, tako da je to za sada jedina opcija osim love na sunce.

Sastav:

Igrači imaju stvarni broj godina i vrednosti igrača su realne do odrežene mere. Igrači imaju ocene(rejtinge) do 99, ali za razliku od FM ovde nemate pojedinačne ocene za sposobnosti igrača, ovde se od vas očekuje da poznajete igrače. Ocene igračima se menjanju nekoliko puta godišnje i prate igre igrača u stvarnosti tako da je i sa te strane potrebno da pratite fudbal. A ne kao na FM da pronadjete sistem koji šljaka i da se hvalite društvu kako ste stručnjaci. A i na SM igrate protiv drugih ljudi tako da je težina često na maksimumu maksimuma, pogotovo sa ljudima koji dugo igraju igru. Igrači po završetku meča dobijaju ocene za pokazano na terenu.

sm3

 

Od taktičkih zamisli možete da menjate startnih 11, formacije, da odredite ko će ući sa klupe. Možete postaviti instrukcije igračima, kao što je, mentalitet igrača – napadački, defanzivni i sve izmedju, stilove dodavanja i uklizavanja… Da li da napadate kroz sredinu, preko krila i još mnogo toga. Mnogo bitna taktička stvar je da vam igrači koji su u prvih 11 ne igraju kup, jer ako odigraju ligašku utakmicu pa kup, onda sledeću ligašsku će verovatno podbaciti ili uopsšte neće biti u stanju da odigraju meč, tako da je rotacija igrača dosta bitna. Jer posle 4 godine igranja mogu da vam kažem da se niko ne seća osvajača kupa dok se osvajača titule svi doenkle sete i to je ono što je najbitnije.

Transferi:

Od kad su igrači dobili realne cene a ne cene po važnosti u klubu(igrač rejtinga 90 je mogao da košta i 3 puta više od igrača od 93) često se u korisničkim prvenstvima prebacuju sume od 100 miliona za najbolje igrače. Za iznos koji piše uz ime igrača možete kupiti nekog samo ako je u klubu koji nije u prvenstvu(external) inače vas čekaju pregovori i cenkanje sa menadžerom u čijem je timu. Česte su razmene dva za jednog igrača.

Ako sam vas zaintresovao za igru, isprobajte je, besplatna je. Ako vam se svideo tekst i ako kritike budu pozitivne možda bude još neki tekst na ovo temu. Inače nemojte biti previše oštri sa kririkama na igru(sr*nje je i sl.) jer SM Balkan zajednica broji preko 700 članova i moguće da će pokušati da vas ubede u suprotno  😀

Nik_Pen16

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rifet Ramulj

Igram vec pola godine i mogu sa sigurnošću reći da je najbolja menadžer igra

ABOUT US

The Wild BunchTWB [The Wild Bunch] is a Professional eSports team based in Serbia founded in June of 2015 by Nebojsa "Mr_Kela" Filipovic. At The Wild Bunch we strive to be the best there is and let no team stand in our way. Our players have years of experience behind them and put in many hours in each day to practice and get better at the game. We work in close collaboration with our sponsors to help fund and bring out the best our team has to offer.

CONTACT US

The Wild Bunch
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x