SVE GAMING I ESPORTS VESTI O WORLD OF TANKS-u I OSTALIM IGRAMA

WOT VIDEO - World of Tanks videos

NAJPOPULARNIJI POSTOVI

PREPORUČENI TEKSTOVI

Recenzija O-I tier 6 japanski teški tenk – WoT tutorijal

O-I recenzija tier Vi

Idemo dalje, nova godina – nova recenzija. Kao što ste mogli pročitati u naslovu današnja tema je O-I tier 6 japanski teški tenk. Pokretni bunker sa razornom vatrenom moći. Možda i najraznovrsnija recenzija o nekom tenku o kojima sam do sada pisao.

Istorijat i razvoj

O-I je za razliku od O-I Exp, koji je bio modifikacija, bio primarni plan Japanske Carske Vojske. O-I je otelotvorenje nacrta i projekta Mi-To. A mi smo mu zbog razorne moći derp topa sprevali pesmicu: Mi-To, Mi-To bekrijo sav si mi HP iz šuta skinuo 🙂 . Ukoliko želite da pročitate više o istorijatu i samom projektu Mi-To kliknite ovde.

O-I u WoT-u – kreće recenzija

Univerzalan savet koji ima veliku primenu na igru sa jašanskim teškašima. Na počeku partije tj na prikazu na ekranu pre ulaska u bitku odaberite da vidite minimapu, a ne tehničke savete i slično. Dobićete nekoliku sekudni prednosti da isplanirate gde treba da idete. Takodje vidite šta od tenkova imate u vašoj ekipi a šta protivnik. Ako ste pravilno “obradili podatke” odabraćete pravu stranu mape. I to će vam biti od velike važnosti jer O-I nema pokretljivost O-I Experimentala.

Tromost, velika potencijalna alfa šteta sa HE granatama, dug reload, i oklop koji će trpiti vaše greške. E da, i artiljerci ća vam često slati “ljubavna pisma”, ma obožavaće da vas vide u suprotnom timu 🙂 . Još jedan koristan savet za japanske teškaše. Ukoliko niste znali kad 2 puta brzo pitisnete R, tenk će krenuti automatski prema maksimaonoj brzini.

Topovi

O-I za razliku od prethodnika ima samo 2 opcije kad su u pitanju topovi. 10 i 15 centimetarski topovi. I kod O-I su se japanski tenkovi izdvojili po zanimljivosti. Opet se prikaz centimetara i milimetara ne poklapa. Inzvandredna depresija topa od čak -10 stepeni vam ovde i ne znači mnogo jer morate da isterate 3 metera somota, milsim 3 metra tenka da biste uopšte bili u mogućnosti da nagnete top na dole.

Top 10cm Type 92

Top sličan onome na OI Exp. Za razliku od tog topa ima bolju penetraciju 175mm dok je prosečna šteta od 300dmg ostala ista. Vreme do sledeće granate je lošije, sledeća dolazi čak 2 sekunde sporije. Potrebno je 11,51s za ponovno punjenje. Da biste došli do 6 granata po minutu potrebno je da na tenku imate ventilaciju, nabijač i BIA-u na posadi. Sa vremenom nišanjenja od 3,07s i disperzijom od 0,41m dugački reload vam neće teško padati. Jer ćete morati da se pomerite kad tenku koji hoćete da gadjate nekoliko sekundi ranije. Razlog je i više nego praktičan ovih 3,07 je samo na papiru potrebno je više vremena za ciljanje. Ukoliko je posada slabija sužavanje nišana može da traje i traje…

Top 15cm Howitzer Type 96

Umesto tekstualnog prikaza topa, ovog puta vam donosim video

VK baš nije imao sreće blagi highroll i karta u garažu posle nepuna 2 minuta igre. Ali da ipak kažem koju reč o topu. Sa HE granatama ima 910dmg i 75mm penetracije. Sa AP granatama ima 700dmg i 121mm penetracije. Reload od 25s aimtime 3,55s i disperziju od 0,56m.  Koristeći ovaj top možete sve osim da bilo šta uradite na brzinu. Top je stvoren za vojvodjane sve ide natenane. Uzmite sebi dovoljno vremena da nanišanite jer vas promašaj može skupo koštatio zbog dugačkog reload-a.

Oklop – hull

Još jednom ću vas podsetiti na tekst o razvoju japanskih teških tenkova. Jer se u njemu kriju mnoge zanimljive stvari. Jedan od njih je vezana i za oklop. Tamo se u tekstu kaže da su japanci za oklop koristili ploče debljine 75mm i da su hteli da dodaju još po jednu takvu ploču. E pa baš taj oklop ima O-I: 150mm čelika fronalno i pozadi.

Frontalno donja ploča svakako nije mesto gde biste trebali da nišanite. Skroz donji deo ima samo 175mm oklopa ali izuzetno ga je teško pogoditi. Dok deo koji spaja donju ploču sa gornjim delom oklopa ima 235mm okopa, neki taj deo nazivaju gornjim delom donje ploče. U svakom slučaju to je najdeblji deo frontalnog oklopa, kad se zakosi ima preko 400mm oklopa. Dakle NE GAĐATI! Nakošeni deo iznad toga ima oko 212mm oklopa i kad se nakosi može da dobije vrednosti do 350mm oklopa.

Centralna ploča je vasa meta ukoliko već morate da gadjate O-I frontalno. Oko 150mm oklopa, koji čak i kad se zakosi u vama bližem delu ne prelazi 170mm. Dalji deo centralne ploče verovatno nećete moći ni d apogodite zbog malih kupolica. Kupolice takodje ne gadjajte osim ukoliko O-I nije zakošen od vas, pa da pucate na njih pod pravim uglom tad imaju samo 150mm oklopa. Ali u tom slučaju je bolje trekovati O-I i pucati u bok.

Slaba tačka!

Da O-I ima frontalno slabu tačku,i to ne samo jednu tačku već jedan deo. Mesto gde ga mnogi mogu probiti ali je potrebno da je O-I zakošen, i da tačno znate gde treba da nišanite.

Bočno O-I ima 70mm oklopa. I uz veličinu tenka to mu je najveća slaba tačka. Svaki brži tenk će vas vrteti u krug i gadjati vaš bočni oklop. Poznate su situacije gde Cromwell sa lakoćom uništava O-I. Ukoliko već dodjete u takvu situaciju da vas Cromwell napada nađite najbliži kamen ili zid i čuvajte barem jedan bok.

Pozadi isto kao napred 150 milimetarske ploče. Samo što ovde centralna ploča nije meta već ploča ispod male kupole, oko 155mm oklopa. Sve ostalo ima mnogo više. Ali i na zadnjem delu tenka postoji Weak spot! Deo u donjem delu tenka koji nije pokriven gusenicama, i u ovom slučaju vam je potrebno da je O-I zakošen. Na slici pogledajte koliko vam samo prednost može doneti u bitci malo znanja. Razlika je drastična.

Oklop – kupola

Šest ploča debljine 150mm svaka postavljenja na 60 stepeni u odnosu na susednu. Ukoliko O-I “gleda u vas” susrećete se sa oko 170mm oklopa na kupoli. Ukoliko vam se na prvi mah učini da su vratanca na zadnjem delu kupole slaba tačka – varate se. I ona imaju oklop debljine 150mm. Slabe tačke na kupoli – nema. Komandirska kupolica je donekle slabija sa oklopm tj ukoliko se gleda da je ostatak kupole sakošen onda je komandirka sa 150mm slabija. Međutim, ukoliko imate tek preko 170mm probojnosti, kupola treba da bude vaš primarni izbor za gađanje. Zašto? Zato što je ravna i svuda ima 170mm oklopa. Tu ćete ga najlakše naciljati i probiti.

Gusenice, radio, motor

Radio ćete imati izučen sa prethodnih vozila, dok će vam gusenice dodati koji stepen pre okretanju tenka i njih treba izučiti posle toga. Za O-I Exp sam rekao da mu jači motor nije potreban. Ali O-I to ne važi. Početni motor O-I-ju ne pruža dovoljno, OI deluje tromo i imaćete osećaj da nikad ne dostiže maksimalnu brzinu. Sa motorom za koji vam treba dosta iskustva, čak 27 500 XP dobijate agilnost, veće ubrzanje. Upravo ta agilnost, to početno ubrzanje vam može zafaliti kad završavate reload i treba da iz mesta krenete ka neprijateljskom tenku.

Budućnost O-I u WoT-u

Kada je recenzija u pitanju, važno je istaći i šta će se uskoro dešavati sa ovim tenkom. WG je najavio da će O-I postati ranjiviji, da će izgubiti nešto oklopa na zadnjem delu tenka. Koliko je to nešto još uvek nije poznato.

Zapažanja

Ukoliko ste nestrpljivi a pritom agresivni zaobićite ovaj tenk. Nemojte džabe da lomite miševe i tastature zbog toga što ste čekali 30s na reload i onda na tier 4 tenku skinete gusenice i dok čekate sledeću granatu, arty vas pokopa. Ne, ne, nemojte bacati novac. Dok onima koji su nestrpljivi ali ne agresivni prema gaming opremi, preporučio bih tenk. Naučićete se da ne može sve i odmah.

Naučićete se da mislite dok igrate. A to je ono najteže. Ima zaista mnogo igrača koji najradije pritisnu dva puta R na tastaturi. Daju pun gas i idu oni da pucaju – u većini slučajeva igrač manje. Ako sa O-I promašite stranu i na otvorenoj mapi odete na 10-tak lajtova i mediuma oni će vas izvrteti i brzo poslati u garažu. Onda ide ono klasično noob team u četu.Naučićete se da gledate minimapu. Sa sporošću O-Ija moraćete da prepoznate da li sa pola mape da krenete napred ili nazad.

Situacije sa OI

Nedavno sam imao situaciju na mapi Autoput, da sam krenuo kad gradu sa severne strane što je sasvim logičan potez. Ali svi smo krenuli tamo osim 2 TD koji usu ostali u bazi i jednog srednjaka koji je otišao na livadu na otvorenu stranu mape. Dok sam stigao do zgrada video sam da je cela otvorena strana pala. Kombinovano 10-tak tenkova što lajtova, što medium i bržih TDova. I iako sam bio najsporiji odlučio sam se da krenem nazad da branim. Jedini sam krenuo! Dok sam stigao 2 TD su bila gotova. Sam sam branio cap nekih minut i nešto 1 na desetak nije lako. Ali sam obezbedio dovoljno vremena ostalima da se vrate jer OI-jevih 950 HP nije lako potrošiti i uništiti treba neko vreme za to.

Vidjao sam da ljudi sa OI i sličnim tenkovima na Himelsdorfu zatvore ulicu, parkiraju se bočno kad shvate da nemaju šanse da prežive pa se žrtvuju zarad ekipe. Jer kao što Poručnik Tasić kaže: ”Kad te smrtno pogode, gledaj da im padneš nasred puta, da te zaobilaze, preskaču, sklanjaju – da im mrtav smetaš!”

Tako da vam za OI treba malo razmišljanja, malo snalažljivosti i od 950 HP ćete napraviti mnogo više, od dugog reload ćete napraviti situaciju da skupljate blok dmg. Samo nemojte da srljate.

Ovo je bila recenzija tier 6 japanskog teškog tenka i toliko do mene za danas, a vama želim mnogo sreće u ovoj godini i svega lepog što se poželeti može.

Da li bi vam ova recenzija pomogla da se snađete sa ili protiv O-I tenka? Recite nam vaša iskustva sa ovom zverinom.

Srećno na borilčištu i GG!

 

Nik_Pen16

Jedan deo genije, tri dela budala!
Deo TWB ekipe duže od godinu dana.
😀 World of Tanks igram od 2015. godine.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

ABOUT US

The Wild BunchTWB [The Wild Bunch] is a Professional eSports team based in Serbia founded in June of 2015 by Nebojsa "Mr_Kela" Filipovic. At The Wild Bunch we strive to be the best there is and let no team stand in our way. Our players have years of experience behind them and put in many hours in each day to practice and get better at the game. We work in close collaboration with our sponsors to help fund and bring out the best our team has to offer.

CONTACT US

The Wild Bunch
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x