SVE GAMING I ESPORTS VESTI O WORLD OF TANKS-u I OSTALIM IGRAMA

WOT VIDEO - World of Tanks videos

NAJPOPULARNIJI POSTOVI

PREPORUČENI TEKSTOVI

Razgovor sa Sergejom Burkatovskim Serbom

Sergej Burkatovski Serb jedan od najbitnijih ljudi kompanije Wargaming je pristao da napravi izuzetak i da intervju za “ Навигатор игрового мира”. Kao što svi znate ranije je bio čest gost na press konferencijama, čak je vrlo često odgovarao na pitanja igrača na forumu World of Tanks a onda je odlučio da se povuče. Tako da je ovaj intervju prava retkost i ekskluziva.

*Ranije ste govorili da je razlog popularnosti World of Tanks nekoliko srećnih rešenja, usmerenost na online, free 2 play i tema jako interesantna u svim bivšim članicama USSR. Ali to je bio jako rizičan put koji je doveo do toga da Wargaming možemo nazvati najvećim specijalistima vezanim za tu oblast.

Serb: Wargaming nije nikakva apstarakcija, Wargaming su pre svega ljudi. Prvo je u kompaniju došao Slava Makarov a zatim me je on pozvao da se i ja pridružim. U tom momentu smo obojica imali iskustva sa MMO i u free 2 play a na sve to i sa tenkovima iako to nije bilo vezano za igrice. (obojica su služili vojsku u tenkovskim jedinicama)

*Da li postoji bilo šta u igri World of tanks što bi vi poželeli posebno da popravite?

Serb: Postoji jedna izreka koja kaže da su posle bitke svi generali, ta izreka se može upotrebiti svuda pa i u svetu razvoja video igara. Kad bi bilo šta bi bilo mi bismo verovatno pomalo izmenili linije tenkova, možda malo mehaniku ali generalno samu koncepciju ne bi dirali jer je ona praktično začetnik novog žanra igara : sesionih partija i vojne tehnike. Tako da, izmenili bi mnogo toga ali i ovako kako je ispalo je dobro.
14536594_176020842802004_1198752062_o

*Svake godine u World of Tanks dobijamo po jednu novu naciju. Koliko vremena će proći pre nego odustanete od takvog pravila iz prostog razloga što više neće biti nacija koje možete da uvodite?

Serb: Evo, uskoro nam dolaze Sveđani. Takođe, imamo Italijane sa pristojnim početkom i sredinom grane, ali i vrlo realan problem sa top tenkovima te iste grane. Imali smo ideju i sa poljskom granom ali obzirom da su Poljaci razbijeni 1939. godine, nisu ni stigli, razume se da nešto konstruišu. Među poljskim tenkovima zaista ima interesantnih ali popunjavati tu granu sovjetskim tenkovima nam se ne čini kao dobra ideja. Mi se zaista trudimo da tu pronađemo nešto originalno i trenutno pretražujemo arhive u potrazi za rešenjem. Šta još? Može se dogoditi da uspemo da ukombinujemo Izraelce. Sa njima imamo drugi problem a to je da im je jedini originalni tenk «Merkava» ali on je previše moderan za igru World of Tanks. Tako da bi morali da uzmemo kao opciju neki raniji prototip dok su ostali tenkovi nekakve dorade ili klonovi tenkova drugih nacija i biće nam teško da tu nešto smislimo.

14550971_176020979468657_845941634_o

Naravno, nacije su nam ograničene ali u isto vreme postoji još puno interesantnih tenkova koje još nemamo u igri. Imamo kubanske modele i moj omoljeni argentinski tenk koji jako želim da uvedem u igru.

*Čime vas je on tako privukao?

Serb: Ima interesantan naziv «Nahuel» (na ruskom «Нахуэль» a ko razume ruski zna da je u pitanju ružna reč) pa sam uveren da će se našim igračima dopasti. 😉

*Šta vi mislite, koji je razlog zašto World of Warplanes i World of Warships nisu uspeli da dođu do nivoa World of Tanks?

Serb: Projekat World of Warplanes je jednostavno neuspešan ali smo greške koje smo napravili uspeli da eliminišemo. Sa World of Warships situacija je dosta složnija. U samoj Rusiji oni ne mogu uzeti deo igrača koji igraju World of Tanks ali zato u Aziji brodovi se kotiraju i više nego dobro. Trenutno napraviti konkurenciju igri World of Tanks je jako teško, čak i nama samima.

14397302_176021062801982_1933745721_n

*Trenutno igre na temu tenkova pokušava da razvije nekoliko kompanija a sve su iz bivšeg USSR. Zašto u taj žanr ne pokušava da dođe neko kao Blizzard ili Electronic Arts jer tenkovi se igraju u celom svetu?

 

Serb: Jedna od igara nam dolazi iz studija Obsidian iako joj je izdavač ruska kompanija. Pored nas nešto u tom žanru bi mogli da naprave u Nemačkoj jer za Ameriku WW II je Tihi okean i flote. Naravno amerikanci, englezi i italijani su učestvovali u kopnenim borbama ali prave kopnene okršaje imali smo mi i Nemci. Ali verovatno je problem što nemci nerado pamte taj deo istorije jer smo jednom prilikom tražili dozvolu da nas jedna automobilska kompanija  koja se u to vreme bavila proizvodnjom tenkova da pristup svojim arhivima da potražimo podatke o raznim projektima tenkova i oni su nas odbili. Mada ne isključujem mogućnost da takvu igru ipak naprave amerikanci ili japanci. U ostalom, svi pamtimo japansku simulaciju Panzer Front. Tamo je bio i zanimljiv tenk E-79 čija su posada bili specijalno izabrani “gnomi” jer normalan čovek u taj tenk ne bi seo. Ali kako je cool izgledao. Mi smo razmišljali na temu da otkupimo licencu i stavimo taj tenk u igru. 🙂

14550792_176020692802019_576126648_o

Ukoliko biste imali jedno pitanje za Serba – šta biste ga pitali?

Srećno na borilištu i GG!

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Stilyos

ja mislim iskreno da bi jako interesantno bilo ubaciti premium tenkove pojedinacno iz nacija koje nemaju stablo i da oni budu kao placenici, da sa njima mozes trenirati vise posada ali da to budu svetski tenkovi. a ne da madjarski tenk bude nemacki npr.
bilo bi jako interesantno

ABOUT US

The Wild BunchTWB [The Wild Bunch] is a Professional eSports team based in Serbia founded in June of 2015 by Nebojsa "Mr_Kela" Filipovic. At The Wild Bunch we strive to be the best there is and let no team stand in our way. Our players have years of experience behind them and put in many hours in each day to practice and get better at the game. We work in close collaboration with our sponsors to help fund and bring out the best our team has to offer.

CONTACT US

The Wild Bunch
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x