SVE GAMING I ESPORTS VESTI O WORLD OF TANKS-u I OSTALIM IGRAMA

WOT VIDEO - World of Tanks videos

NAJPOPULARNIJI POSTOVI

PREPORUČENI TEKSTOVI

Promene u mehanici delovanja oklopa (rikošet)

Pozdrav tenkisti!

Sigurno ste ovih dana dosta puta videli kako će nam patch 9.17 doneti drugačiju mehaniku pomoću koje će oklop drugačije delovati i kako će to biti med i mleko u odnosu na ovo kako igra trenutno funkcioniše. Ipak, da li ste se zapitali da li vam je išta od toga bilo jasno i zašto je to nešto novo drugačije od ovoga što već imamo? Ili, kako uopšte deluje mehanika oklopa? E, pa da počnemo…

U dosadašnjoj mehanici igre, kada je u pitanju oklop i njegovo delovanje, postoje četiri osnovne stvari koje morate znati, a to su: ugao udara granate, normalizacija granate, rikošet i overmatch.

Kada je reč o uglu pod kojim granata ulazi, to predstavlja prvu stvar ili, možda bolje rečeno prepreku da vaša granata probije protivničko vozilo. Ovo važi za sve tipove granata! Idealan ugao je 0 stepeni i to se dešava kada granata ulazi direktno i pravo iz vašeg topa u ravnu površinu protivničkog tenka. S tim u vezi, svako odstupanje od tih 0 stepeni (što je izuzetno često slučaj!) se računa drugačije od “normalnih o stepeni” i to dovodi do povećavanja delotvornosti oklopa.

Ukoliko granatom pogodite spoljašne module (optiku recimo) ugao udara se ne računa. Izuzetak je top!

Normalizacija granate je jako važna zato što se ona onda podešava prema normalnoj osi u trenutku udara. Ukoliko ste se pitali zbog čega IS tenkovi (počevši sa tier 7 IS-om) “jedu” granate kada ih pucate sa boka, evo vam odgovora – oni imaju spaced oklop! To znači jedan sloj čelika, pa prazan prostor, pa još jedan sloj čelika koji je zapravo oklop trupa, sve pre toga je bilo lažno “meso”. E sad, da bi vaša granata oštetila protivnika u takvoj situaciji, ona mora da probije prvi sloj čelika pri čemu gubi određeni probojni potencijal i zatim se normalizacija dešava ponovo kada treba da probije pravi oklop trupa tenka. Dakle, sve ukupno izgleda ovako: početna probojna snaga – (minus) efektivni oklop spaced oklopa. To određuje da li ćete probiti ili ne vašeg protivnika. APCR municija ima najlošiju normalizaciju od 2 stepena i zbog toga APCR granate često ne mogu da probiju oklop koji bi bez te normalizacije, na papiru, trebalo da probiju. Sa druge strane HEAT i HE municija nemaju normalizaciju. Za njihovu (ne)delotvornost zadužen je isključivo ugao pod kojim ulaze, a to nas dovodi do stavke koja podrazumeva rikošet mehaniku.

Kako trenutno igra funkcioniše, AP i APCR granate rikošetiraju pod uglom od 70 stepeni (i većim), dok HEAT granate rikošetiraju pod uglom od 85 stepeni (i većim). Međutim, postoji jedna stvar koja se naziva overmatch. Naime, ukoliko je kalibar vaše granate recimo 130mm i ona udara u oklop debljine 40mm (dakle, tri puta je veći kalibar od oklopa) rikošet se neće destiti čak i ako granata udara pod uglom većim od 70 stepeni. Dakle, proboj bez obzira na ugao. Inače, recite to mom drugu koji sa Objektom 268 jednom nije probio AMX 50 100 u stranu pod 0 uglom. Dakle, nema spaced oklopa, overmatch sigurno, idealan ugao udara i bum…magija, nestade granata, AMX ga isklipovao i komp je jedva preživeo, a i komšije su osetile blaži zemljotres. 😀 No, da se vratimo mi na temu. E, upravo to pravilo proboja gde je kalibar granate tri puta veća od oklopa, bez ozbira na ugao udarca prestaje da važi u partch-u 9.17. Dakle, ukoliko u novom patch-u budete pucali sa Jagd.Pz.E100 u T49 može biti rikošet! Razlog je veća normalizacija i veći ugao pod kojim se dešava rikošet. Nova formula zasnivaće se na odnosu kalibra granate/nominalne vrednosti oklopa (debljine). To znači da će kupole britanskih srednjaka postati još korisnije, jer i inače stvaraju veliki ugao kada su na hull down pozicijama, ali i kupole T32 i T29 tenkova će postati još delotvornije. Takođe, “nos” IS-7, T-10, IS-3 i tenkova sličnim njima biće teže probiti, jer će ugao sada igrati znatno veću ulogu nego do sada. Ipak, nova mehanika biće uvedena pretežno zbog švedskih vozila koja bi gotovo uvek bila nadjačana overmatch mehanikom (pogotovo kada se radi o lovcima), tako da posebnu pažnju obratite na to kada ih budete gađali. Evo i tabele koliko ugao pod kojim granata ulazi povećava efektivni oklop tenka:

Ugao udara (stepeni) Efektivni oklop (%)
0 100%
10 101,54%
20 106,42%
30 115,47%
40 130,54%
50 155,57%
60 200%
70 292,38%
>70 Rikošet

Granata od 90mm pri udarcu u oklop od 50mm

slika

Granata od 122mm  pri udarcu u oklop od 50mm

122mm

Granata od 152mm  pri udarcu u oklop od 50mm

152

Međutim, ovo znači i da ćete moći da probijete dobro oklopljene tenkove vašim granatama uprkos tome što nemate trostruku širinu granate u odnosu na debljinu oklopa ukoliko ugao udara u oklop bude mali.

Kako vam se čini ova nauka? Da li znali da ovo ovako funkcioniše? Da li se radujete novoj mehanici rikošeta? Recite nam u komentaru, podelite vaše mišljenje.

Srećno na botilištu i GG!

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
890

Mislim da neke stvari niste opisali lepo. Ugao pod kojim se desava rikoset se povecava sa kalibrom granate, tj to znaci da ce granata od 152mm koja je dosad rikosetirala pri uglu od 70 stepeni rikosetirati tek pri uglu od 76 stepeni tj bice manja sansa za njen rikoset. Takodje ukidanje pravila overmatch-a nece uopste uticati na povrsine navedene u tekstu kao sto su nos od IS3, IS7, T10 ili kupole od T29, T32. Tu pravilo overmatch-a nije ni postojalo jer ne postoji top ciji je kalibar tri puta veci od oklopa na tim mestima na tenku. Ukidanje overmatcha ce… Read more »

ABOUT US

The Wild BunchTWB [The Wild Bunch] is a Professional eSports team based in Serbia founded in June of 2015 by Nebojsa "Mr_Kela" Filipovic. At The Wild Bunch we strive to be the best there is and let no team stand in our way. Our players have years of experience behind them and put in many hours in each day to practice and get better at the game. We work in close collaboration with our sponsors to help fund and bring out the best our team has to offer.

CONTACT US

The Wild Bunch
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x