SVE GAMING I ESPORTS VESTI O WORLD OF TANKS-u I OSTALIM IGRAMA

WOT VIDEO - World of Tanks videos

NAJPOPULARNIJI POSTOVI

PREPORUČENI TEKSTOVI

Pregled common testa – Zakrpa 9.18 – Matchmaker

Zakrpa 9.18 – Matchmaker

Common test je stigao! Zakrpa 9.18 – Matchmaker je današnja tema. Danas je dan koji su mnogi čekali – prerađen matchmaker i artiljerije su dostupne svakome da ih isproba. Povrh svega toga, izlazi pet tier X lakih tenkova. Oni donose promene u strukturama grana lakih tenkova, višestruke balansirajuće tweak-ove na vozilima srednjih i nižih tier-ova. Pored toga, i mnogo bolje ±2 matchmaking prostranstvo za iste.

Nadamo se da će ova poboljšanja ukloniti prepreke između igrača i zabave. Konačna odluka za svako od njih će zavisiti od vaših povratnih informacija. Zato, skoknite do Common Test-a i podelite vaša razmišljanja sa Wargaming-om!

 

Zakrpa 9.18 – Matchmaker

 

WG je prepoznao da je matchmaker bio jedan od najvećih izvora igračevih frustracija u igri. Tokom godina, prijavljeno je dosta slučajeva sa nejednakim sastavom timova, čudnom rotacijom mapa i neobičnim podelama tier-ova. Čuli su od vas jasno i glasno, i zakrpa 9.18 uvodi veliki remont u sistem. Remont će se pozabaviti vašim brigama. Preradili su MM mehaniku u srži i uključili su sasvim novi šablonski zasnovani algoritam. Razlog poboljšanja jeste bolje i pravednije iskustvo.

Dublje ispod haube, poboljšani MM je komplet algoritama sa serverske strane. On analizira vozila koja čekaju u redu za borbu i pravi dva tima sa nekoliko ključnih kriterijuma na umu. Ovi timovi bi trebalo da su uporedivi prema skupu njihovih borbenih parametara. Takođe, raznoliki po tipovima vozila, a mnogostrani dovoljno da obezbede privlačno igračko iskustvo. I na kraju, izjednačeni na način koji čini da je gotovo nemoguće predvideti ishod borbe. Sada, hajde da napravimo korak dalje kako bi videli na koji način to funkcioniše.

 

Zakrpa 9.18 – Matchmaker i novi algoritam

 

Novi algoritam balansira “savršeni” sukob i brzinu uklapanja. Prvo, pokušava da stvori ono što  bi se smatralo za savršen ±2 matchTo će raditi koristeći 3/5/7 šablon ili neku od njegovih varijacija. Varijacija koju dobijate zavisi direktno od sastava vozila koja čekaju u redu. Uvek će postojati sledeće:

  • Ne više od tri tenka na vrhu liste
  • ne više od pet tenkova u sredini
  • više vozila u sredini nego na vrhu
  • više vozila na dnu nego u sredini.

Pretraga za savršenim match-om bi vas mogla ostaviti da čekate u redu predugo, na primer ako mnogo vozila istog tier-a čeka u trenutku. U tom slučaju, MM će malo popustiti sa ograničenjima da bi ste vi ušli brže u bitku. Ovako, možete dobiti bitku sa jednim ili dva tier-a. To su, doduše, retke pojave. Veliki broj partija će imati ±2 prostranstvo tier-a.

Šabloni pomažu da se naprave timovi sa jednakim brojem vozila na vrhu/sredini/dnu liste. Na taj način se rešavaju dva problema odjednom. Prvo, MM stvara jednako sastavljene timove. Dodatno, pruža prijatno igračko iskustvo za sve igrače jer uklanja frustrirajuće scenarije. Kao na primer, kada su vozila sa vrha liste brojnija od onih u sredini i na dnu. Bez obzira na vašu poziciju na listi i na šablon, biće dovoljno igrača na istoj poziciji u timu kao i vi da bi mogli da preokrenu bitku. Na primer:

  • Tenkovi na dnu liste uvek će biti u većini,
  • “Turiraće” svoje motore tenkovi u sredini koji će biti solidna vozila spremna da se suprotstave top tier-u,
  • Vozila  na vrhu moći će da love protivnike istog tier-a u suprotnom timu, da postave liniju vatre, ili da potisnu superiorne protivničke snage.

 

Zakrpa 9.18 – Matchmaker – jednako sastavljeni timovi

 

Još jedna posebno bolna tačka koju ste spomenuli jesu jednolične, dosadne partije koje igraju dva tima koji su veoma različiti po svom sastavu vozila. Recimo da su dva Tank Destroyer-a u timu protiv sedam u protivničkom. Možete da predvidite ishod sa samog početka, što vam skida osmeh sa lica i tera vas da razmišljate da odustanete. Osim ako ste, naravno, na drugoj strani, ali i to je dosadno, jer pobediti lako nije zabavno. Ovo se dešavalo jer je stari MM balansirao timove prema broju skauta i artiljerija. Ostali tipovi vozila su deljeni otprilike (RNG  😛 ).

Poboljšani MM dodaje TD-ove u jednačinu. Srednji i teški tenkovi će i dalje biti deljeni slobodno (kao RNG). Tako bi uvođenje striktnog balansiranja svih tipova vozila u okviru datog sistema značajno povećalo čekanje u redu za bitku. Uzmimo, na primer, Type 91, jedini HT u III tier-u. On bi trebalo da stoji u redu čekanja dok još jedan igrač na serveru ne uzme isti tenk za borbu. To se dešava jer ne postoji drugo vozilo da stane protiv njega ako algoritam uzme u razmatranje tip i tier vozila. Zbog toga, da bi ušli u dobro izbalansiranu partiju i da bi ušli brzo, novi sistem je strog samo prema tri tipa vozila koji imaju određene uloge u igri (laki tenkovi, TD-ovi i artiljerije). Nejednaka podela ovih tipova vozila može da naruši balans moći. Nadalje će Wargaming razmotriti mogućnost balansiranja svih tipova vozila u MM-u.

 

Zakrpa 9.18 – Matchmaker – Platoons

 

Najzad, razlika u broju artiljerija, TD-ova i skauta biće po jedno vozilu najviše. Time će biti omogućeno jednako pravljenje timova. Vodovi (platoons) će biti deljeni jednako. MM obezbeđuje jednak broj vodova na svakoj strani, što može dovesti do razlike po broju igrača u vodovima. Na primer, sa jedne strane tri voda od po tri igrača, a sa druge strane tri voda sa po dva igrača. U slučaju dužeg čekanja na borbu, moguće je da će MM popustiti po pitanju jednakog broja vodova u oba tima.

Od sada će biti moguće formirati Platoon samo od vozila istog tier-a. Novi MM naprosto neće dozvoliti da vod od različitih tier-ova u Nasumičnim bitkama. A to je iz razloga da bi se formirali balansirani timovi.

 

Zakrpa 9.18 – Matchmaker – broj artiljerija po timu i rotacije mapa

 

Ako ste igrali na Sandbox-u, videli ste da postoji ograničenje do 3 artiljerije po jednom timu. Time se balansira zajednička borbena interakcija između artiljerija i drugih vozila. Ova restrikcija će važiti na Common Testu.

Što se tiče rotacija mapa, unapređeni MM smanjuje broj čudnih rotacija sa novom logikom. Ta logika analizira mape koje su tenkisti dva tima igrali u poslednjih deset partija. Onda, logika ih stavlja na mapu koju niko od njih nije igrao u poslednjih nekoliko borbi. Ova logika je bitna i odnosi se na Standard mode. Assault i Encounter borbe se igraju samo na ograničenom broju mapa. Ako ih imate označene u podešavanjima, mape će se ponavljati češće.

 

Zakrpa 9.18 – Matchmaker – Varijante prilikom formiranja timova

 

Neki od mogućih scenarija dobijenih timova po broju tier-ova su (vrh/sredina/dno liste):

  • 3/5/7, 2/5/8, 3/4/8, 2/4/9, 3/3/9, 2/2/11, 2/3/10
  • 5/10, 4/11, 3/12
  • Top 15

Nakon što ste se borili u dnu liste nekoliko borbi zaredom, MM će pokušati da pronađe tim gde ćete vi biti u sredini/vrhu liste, nezavisno od toga da li ste igrali isto vozilo ili ste izabrali neko drugo. Ukoliko se desi da čekate nešto duže vremena, MM će vas ubaciti u bitku sa prihvatljivom podelom tier-ova.

 

Originalan tekst možete pogledati ovde.

 

Podelite sa nama u komentarima šta mislite o ovome.
Do sledećeg viđenja 🙂

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] 9.18 doneće mnogo novih stvari. Između ostalog, biće i velika promena artiljerija. S tim u vezi, promenjene su i lične misije […]

trackback

3hysteria

ABOUT US

The Wild BunchTWB [The Wild Bunch] is a Professional eSports team based in Serbia founded in June of 2015 by Nebojsa "Mr_Kela" Filipovic. At The Wild Bunch we strive to be the best there is and let no team stand in our way. Our players have years of experience behind them and put in many hours in each day to practice and get better at the game. We work in close collaboration with our sponsors to help fund and bring out the best our team has to offer.

CONTACT US

The Wild Bunch
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x