SVE GAMING I ESPORTS VESTI O WORLD OF TANKS-u I OSTALIM IGRAMA

WOT VIDEO - World of Tanks videos

NAJPOPULARNIJI POSTOVI

PREPORUČENI TEKSTOVI

Predstavljanje tenkovskih linija – IS-7 linija (II tekst) – KV-85

Pozdrav tenkisti!

U prethodnom tekstu govorili smo o tri tenka iz IS-7 linije ruskih teškaša. Danas nastavljamo našu avanturu i iako je prvobitni plan bio da u tri teksta opišemo celu liniju, mislim da bi ipak trebalo da svakom od ovih fenomenalnih tenkova posvetimo zaseban tekst. Jednostavno, previše su dobri i sa istorijskim referencama da bismo ih tek tako preletali. S tim u vezi, u današnjem tekstu pokušaću da vam približim KV-85 što je to moguće bolje – najpre istorijskim podacima, a zatim i nekim upustvima vezanim za samu igru.

KV-85 kojeg znamo iz igre (zvao se još i Objekt 239), u stvarnosti je zapravo bio kratkog veka, odnosno, predstavljao je graničnu zonu između KV-1S i narednog teškog tenka IS-85 (IS-1 kojeg u igri znamo kao IS). U suštini, bio je hibrid ova dva borbena vozila, jer je imao telo KV-1S i kupolu IS-85 koji je još uvek bio u razvoju. Top koji je bio korišćen jeste 85 mm D-5T, identičan kao kod lovca tenkova SU-85 i čuvenog T-34-85. Iako u igri taj top predstavlja početnu (stock) vatrenu moć, on je u stvarnosti bio sposoban da probije nemačkog Tiger I sa razdaljine od 1000 metara. Zbog takvog učinka pojavila se ogromna potreba za ovim topovima da bi bili korišćeni i na drugim tenkovima i to je značajno usporilo proizvodnju KV-85 tenkova, kojih je na kraju napravljeno samo 148. Na bojištima se KV-85 pojavio u septembru 1943. godine, a proizvodnja je završena već iste godine u decembru mesecu. Rusi su pokazali da mogu napraviti tenk koji svojim oklopom može da parira nemačkom Tigru. Međutim, iako je KV-85 bio dostojan protivnik Tiger I i Panther tenkovima, isuviše mali broj ih je proizveden da bi u značajnoj meri uticali na ishod rata. Ubrzo je bio završen i IS-85 i ostalo je, kako kažu, istorija. Ukoliko ste se pitali zbog čega se tenkovi nakon KV-85 zovu IS, to je zbog toga što je ime Kliment Vorošilov izostavljeno iz političkih razloga i dalji tenkovi nazivani su po imenu sovjetskog vođe, Josifu Staljinu.

kv85

Kada je reč o tenku u samoj igri, on zapravo predstavlja skup različitih verzija ovog tenka. To se pre svega odnosi na izbor topova koje je moguće koristiti. Ukoliko koristite 85 mm D-5T to je top sa osnovne varijante KV-85 tenka i to će vam biti početni top kada krenete da igrate sa ovim tenkom. Što se same igre na njemu tiče, teška muka. Mala alfa šteta (160/160/208), a ne daj Bože da vas mm baci u tier 8, ne pomaže ni premijum municija (120/161/43mm). U ovom slučaju, istorijska referenca na ovaj tenk vam neće baš  mnogo pomoći, jer vas se bukvalno niko neće plašiti. E, kada sakupite dovoljno iskustva za otključavanje 100 mm S-34 topa, tada se priča već neka druga priča. Inače, to je top koji sa sobom nosio tenk KV-100. Ovaj tenk je napravljen samo kao prototip 1944. godine, ali nikada nije ušao u masovnu proizvodnju niti službu. Ipak, Wargaming je odlučio da top sa ovog tenka bude na KV-85 mašini i njegovih 170/210/50mm probojnosti uz prosečnu štetu od 250/250/330 deluju mnogo bolje u susretima sa neprijateljskim vozilima. Međutim, vi ćete imati još jedan ponuđeni top, a to je 122 mm D-25T koji je bio oružje koje je sa sobom nosio tenk po imenu KV-122, čiji je jedini prototip takođe napravljen 1944. godine i nikada nije ušao u masovnu proizvodnju niti službu. Ipak, u igri je takođe dostupan igračima KV-85. Savet je da ovaj top otključate tek nakon što istražite 100 mm S-34, ali da ga ne koristite na KV-85, već da ga istražite zarad lakšeg igranja na tenku koji sledi (IS), budući da je to jedan od topova koji se prenosi dalje. Iako njegovih 175/217/61mm probojnosti i impresivnih 390/390/530 poena alfa štete na papiru deluju odlično za tier 6 tenk, u praksi to baš i nije slučaj. Nišani dovoljno dugo da uradite 10 sklekova, a puni dovoljno brzo da izgubi trku od Juseina Bolta na 200 metara, dakle ne 100, nego 200! 😀 Igranje sa ovim topom zahteva poseban stepen mazohizma, tako da nemojte to sebi raditi. Umesto toga, koritite 100 mm S-34 i uživajte u jako dobrom topu. Sa opremom puni oko 6,4 sekundi, a njegov DPM (šteta u minuti) od nešto malo preko 2.330 (zavisi i od posade) najviši je među tier 6 tenkovima. Jedini problem kod ovog tenka generalno jeste što mu je top ukočen kao da je progutao celu tablu vijagre. Ne može da se spusti gotovo uopšte. Morate tražiti mete koje će stajati ravno ispred vas. To dalje znači da ćete morati da vodite računa o tome da držite određenu distancu da biste mogli da pucate vaše protivnike u donju ploču, jer recimo, ukoliko dođete u situaciju da ste 1vs1 sa IS-3 i jako ste blizu njega, uglavnom nećete moći da ga probijete, jer ne možete dovoljno da spustite top da biste gađali slabu tačku.

kb851

Koristite njegovu mobilnost, ali vodite računa, jer ta brzina koju poseduje često može da vas uvali u probleme isuviše brzo. Kada počne partija, vi prvi stižete na prvu liniju fronta, to je nepobitna činjenica, ali nemate baš oklopa da to i izdržite (osim kada ste top tier tenk, ali i tada zna da bude jako nezgodno ukoliko stignete tamo sami). Tako da, ovaj tenk je izuzetno dobar za samokontrolu, jer će vas naučiti da brzanje nije baš dobra stvar ukoliko želite da uspete u svojoj zamisli. Čuvajte desni deo trupa, naročito sa prednje strane (gornja ploča), jer se tu često pali. Ovo jeste jurišni tenk, on se ne može igrati taktički, na hull down poziciju ili tome slično, ali traži dobar tajming i timsku igru. Kretanje u „čoporu“ je idealno za njega, jer može da isprati čak i srednje tenkove kada je brzina u pitanju. Ne oslanjajte se previše na svoj vidokrug, jer prvo što je teški tenk, drugo što je ruski teški tenk. Znači slepi miš. Koristite spot vaših saveznika kada god je to moguće i ne upuštajte se u avanture ukoliko niste apsolutno sigurni da na tom mestu nema nečega što će vas ozbiljno povrediti. Od opreme preporučujemo: ventilaciju, nabijač i vertikalni stabilizator (ili poboljšani mehanizam topa), a ukoliko imate baš dobru posadu koja ima aktivan perk „braća po oružju“, ventilaciju možete skinuti i umesto nje staviti obloženu optiku da bi vaš slepi miš konačno progledao. KV-85 je odličan tenk, u to nema sumnje, samo se treba navići na to da ne možete oboriti top.

Kakva su vaša isustva sa ovim tenkom? Recite nam u komentarima, podelite vaše mišljenje.

Serćno na borilištu i GG!

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

2brigantine

ABOUT US

The Wild BunchTWB [The Wild Bunch] is a Professional eSports team based in Serbia founded in June of 2015 by Nebojsa "Mr_Kela" Filipovic. At The Wild Bunch we strive to be the best there is and let no team stand in our way. Our players have years of experience behind them and put in many hours in each day to practice and get better at the game. We work in close collaboration with our sponsors to help fund and bring out the best our team has to offer.

CONTACT US

The Wild Bunch
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x