SVE GAMING I ESPORTS VESTI O WORLD OF TANKS-u I OSTALIM IGRAMA

WOT VIDEO - World of Tanks videos

NAJPOPULARNIJI POSTOVI

PREPORUČENI TEKSTOVI

Predstavljanje tenkovskih linija – IS-7 linija (I tekst) – T-28, KV-1, KV-1S

Pozdrav tenkisti!

Glasali ste i on je pobedio! Moćni IS-7 i prethodnici njegove linije počevši od tier 4 tenka biće zvezde našeg prvog serijala “Predstavljanje tenkovskih linija” u kome ćemo predstavljati jednu liniju od tier 4-10. Želja nam je da vam predočimo najvažnije crte tih tenkova i nadamo se da će vam ovi tekstovi pomoći u pogledu očekivanja od određenih tenkova. Svaki serijal biće organizovan u tri teksta. Ovo je prvi tekst u serijalu koji govori o IS-7 liniji i danas ćemo govoriti o tenkovima T-28 (tier 4), KV-1 (tier 5) i KV-1S (tier 5).

Ljudima koji započinju svoju avanturu u World of Tanks-u uglavnom se savetuje da krenu na IS-7 liniju. Sigurno se pitate zašto. Pa, činjenica je da su Nemci i Rusi bili zaista ispred svih po tehnologiji i proizvodnji tenkova u Drugom svetskom ratu i svi znamo kako se to završilo. S tim u vezi, ne čudi to da su ruski tenkovi najizdržljiviji i u samoj igri. Praštaju dosta, imaju magičan oklop koji je kao Bermudski trougao (pogotovo kada dođete na više tirove) i ukratko, biće vam jako interesantno igrati sa njima. Samo ih dobro nalijete votkom i udri. 😉 E sad, jedan od najmoćnijih tenkova u igri, KV-1 junak je svih hvalospeva iskusnijih igrača, ali do njega treba stići, a stiže se preko T-28. Ma šta da ste čuli o KV-1 tenku, ništa od toga ne važi za T-28.

T-28 nije spor, nema oklopa i sa njim nikako nećete preživeti uletanje u gomilu. Većina ljudi u želji da što pre stigne do Klimenta Vorošilova-1 ne iskoristi pravi potencijal ovog tenka. Kad smo kod punog potencijala, većina neiskusnih igrača odabere top 76 mm F-32 zbog toga što pravi najviše štete. Greška! U ovom slučaju više ne znači bolje, jer predugo nišani, predugo puni, probojnost mu nije dostojna tier 5 i tier 6 vozila i pomislićete da ovaj tenk nije uopšte dobar i da nema svrhe ići dalje tom linijom. Umesto toga, probajte da koristite 57 mm ZiS-4. Brutalna šteta u minuti od 1,970 HP-a sa vremenom punjenja od 2,59 sekundi omogućava vam da prst uopšte ne sklanjate sa levog klika vašeg miša kada pronađete žrtvu. Probojnost od 112mm probija sve i premijum granata vam gotovo uopšte neće biti potrebna, jer ako dođete u situaciju da gledate O-I-a frontalno, a ne sa boka vi ste gotovi u svakom slučaju. Dakle, 57 mm ZiS-4.

Ovo je srednji tenk koji ima dosta dobru mobilnost. Dakle, jurite po mapi, tražite izolovane mete i koristite izuzetno dobro vreme punjenja, jer će napucavanje sa vama dobiti jedino Matilda, ukoliko je ne flenkujete naravno. Nemojte se oslanjati na oklop, jer ga realno nemate, pogotovo kada upadnete u tier 5 ili tier 6 partiju. Ali, nemojte se plašiti da koristite vaš tenk kao podršku iza jačih tenkova, jer će vaš top prolaziti kroz sve. Vi u tier 4 tenku imate identičnu probojnost kao i ruski tier 5 srednji tenk T-34, a on može upadati i u tier 7 partije. Dakle, slobodno koristite to što imate. Tenk je odličan, ali ne brzajte da biste što pre stigli do KV-1. Umesto toga, uživajte u toj brzini koju imate, jer ćete je vrlo brzo izgubiti. 😀

t-28

E, kada budete otključali sve potrebne module i sakupili još 13,5 hiljada iskustva, ulazite u prvi krug magičnih ruskih tenkova. Kliment Vorošilov-1 biće vaš, a vaši protivnici će vas zaobilaziti u širokom luku. Ovo je bez premca po mnogima najbolji tier 5 tenk. Neki se možda i neće složiti sa ovom konstatacijom, ali hajde da ponudimo dokaze zašto on to ipak jeste.

Pa, najpre, njegovih 75mm oklopa pod uglom postaje oko 100mm na donjoj i 90mm na gornjoj ploči. Ta gornja ploča važi za “slabu tačku”, ali ako joj nađete pravi ugao ipak se neće bušiti baš tako lako. A mnogi tier 5 tenkovi nemaju dovoljno probojnosti da prođu kroz vaših 90 ili 100mm. Plus na to dodajte njihovu lakomislenost da ne moraju nišaniti do kraja, strah od moćnog KV-1, malo staljinijumske magije i nastaje čarolija koja se zove “kako je KV-1 pojeo sve granate”. Ko je gledao Rokija, seća se scene kada Mik kaže Rokiju: “Ješćeš munje, a kenjati gromove!”. E, to bi bio najbolji opis ovog tenka.

kv-1

Kada je tako nakošen, sa strane ga nećete probiti, pa makar bili i tier 7 tenk. Sećam se da sam jednom ubio ceo T29 tenk tako što sam ceo prednji deo trupa sakrio iza nekog leša, odigrao side scrape i pucao do iznemoglosti. Pucao je i on mene, ali sam ja ostao na 100% hit poena, dok je završio sa nulom, a moja stranica puna rikošeta. E, a to povlači jedno drugo pitanje koje kaže: “Koji top koristiti na KV-1?” Mmmmmmm, sve! 😀 U zavisnosti od vašeg iskustva sa igrom, ali nećete pogrešiti ni sa jednim. Ako ste početnik i ovo vam je prvi susret sa igrom i KV-1 tenkom, smatram da bi vam najbolje bilo da igrate sa topom 85 mm F-30 zbog toga što ima jako lep balans između probojnosti (120/161/43mm), prosečne štete (160/160/280), vremena punjenja (5 sekundi) i nišanjenja (2,9 sekundi). To je sigurica i sa njim nema greške. Ukoliko ste pak iskusan igrač, ali nikada pre niste igrali KV-1 (da, da, ima i takvih jeretika 😛 ) i poznajete slabe tačke na tenkovima tier 5-7 tenkova, možete eksperimentisati sa topovima: 57 mm project 413 koji ima nešto nižu probojnost sa standardnom municijom, ali zato sve buši premijum granatama (112/189/29mm), a pored toga ima i nestvarno dobru količinu štete u minuti za tier 5 tenk (26,1 granata u minuti) – 2.217 a to može narasti još više ukoliko koristite nabijač, ventilaciju i ukoliko imate posadu sa BIA. Impresivno, priznaćete. To se doduše plaća malom alfa štetom, ali zbog jako male brzine koju ovaj tenk može da razvije bukvalno ćete moći da idete i pucate u pokretu. Iskreno, deluje pomalo zastrašujuće kada krene tako prema vama. Sa druge strane, ukoliko ste iskusni sa derp topovima i znate kako oni funkcionišu, 122 mm U-11 biće prava poslastica za vas. Puni dugo (oko 9 sekundi sa opremom), ali skida 450 kada probije HE granatom (61mm probojnosti) i 370 sa premijum municijom (140mm probojnosti). U poređenju sva tri topa, ovaj ima ubedljivo najveći DMP (2.368), ali pošto mnogo zavisi od RNG-a jer se ipak radi o derp topu, to može biti i dosta manje. Dakle, traži malo više veštine da bi svaka granata bila siguran proboj, pa se ne preporučuje igračima koji tek ulaze u svet igre. I ovaj i 57 mm project 413 top traže malo dublji džep, jer ćete neretko morati da posežete za premijum municijom da biste ostvarili što bolji rezultat, tako da nekako najekonomičniji na kraju ipak ispada 85 mm F-30 top. Naravno, sve to nakon što preživite muku sa početnim topom, kao i na svakom drugom tenku. Ako imate malo slobodnog iskustva, slobodno ga iskoristite da otključate top koji najviše želite, nećete se pokajati.

E, kada smo kod brzine, nije baš mobilan, tako da jurcanje po mapi zaboravite. Sa njim je najbitnije predvideti gde će protivnički tenkovi biti i onda, što se kaže, povuci i pokreni zabavu. “Dođoh, videh, pobedih”, to je moto našeg junaka KV-1. Beskompromisan u svakom pogledu, to su Rusi i oni kad se naliju votkom stajanja nema. Kao što sam već jednom rekao, votku su cugali i majstori, pa mu motor i nisu baš najbolje opravili. Često se pali, pa trenirajte brze prste da ugasite vatru odmah nakon paljenja. Nema depresije, pa birajte ravniji teren, jer Rus ne koristi brda, on ide pravo u meso. 😀 U principu, to je to. Za KV-1 bi i knjiga bila mala, tako da su ovo neke najosnovnije smernice kako ga igrati i šta možete da očekujete od njega. Ukoliko imate nekih posebnih pitanja, slobodno nam pišite.

kv-1d

Stariji igrači i dan danas lamentiraju nad nesrećnom sudbinom tenka KV-1S. Iako je danas to tier 5 tenk, nekada je bio kralj tier 6 tenkova. A danas…od njega ostadoše samo patofne. To je možda i najveći nefr u istoriji ove igre. No, da ne mračimo previše, ovako stoje stvari. Danas, KV-1S je mlađi i slabiji burazer KV-1 tenka i nalazi se između vašeg puta od KV-1 do KV-85 koji vodi dalje do IS-7. To znači da je brži i agilniji od njega, međutim, nije baš tako opasan tabadžija. Iako na papiru ima isto 75mm frontalnog oklopa, donja ploča je znatno veća i transparentnija nego što je to bio slučaj kod KV-1 i znatno će vas lakše probijati. Morate čuvati zadnji deo tenka, jer šta tu prođe, u 3/5 slučajeva ćete goreti. Takođe, stranice su mu slabije za 15mm i leđa za 10mm. Ako je KV-1 služio da se beskompromisno tuče sa protivničkim tenkovima, onda KV-1S služi da beskompromisno flenkuje protivnike u teškim tenkovima. Na neki način, on predstavlja hibrid teškog i srednjeg tenka. Nažalost, u izboru topova nemate 57 mm project 413 kao kod KV-1, već imate izmenjenu verziju 85 mm F-30 koja je nazvana 85 mm S-31. Preporučujemo da koristite ovaj top, jer ćete uglavnom gledati da pucate svoje protivnike u bokove, a ne želite da sa 122 mm Howitzer S-41 pucate u pokretu dok manevrišete, neće dati baš željene rezultate. 85 mm S-31 ima manju probojnost (119/159/43mm) nego 85 mm F-30 na KV-1 (120/161/43mm), ali to je verovatno deo balansa zbog znatno veće pokretljivosti KV-1S tenka. Većina igrača je razočarana KV-1S-om nakon KV-1 i jedva čekaju da istraže KV-85, ali treba istaći da iako imaju gotovo identično ime i oba tenka muče muku sa depresijom i oba se vode kao teški tenkovi iste nacije, to su dva različita tipa tenka i ne treba očekivati identične stvari. Oba su izuzetno dobre mašine kada ih koristite kako treba. A da biste ih koristili u potpunosti, valjalo bi uložiti malo kredita u opremu. I za KV-1 i za KV-1S preporučuje se upotreba: ventilacije, nabijača i poboljšanog mehanizma topa. Pored toga, na posadi na prvoj veštini treba dati prednost popravkama, jer vi ipak vozite teški tenk koji će stalno biti u središtu akcije, pa će i popravke biti jako bitan deo vaše igre.

kv1-s

U principu, to je to za ovaj tekst. Nadam se da vam je on bar malo pomogao da shvatite kontekst ovih tenkova i kako ih koristiti. U sledećem tekstu govorićemo o naredna tri tenka iz ove linije.

Kakva su vaša mišljenja o ovom tekstu? Recite nam u komentarima.

Srećno na borilištu i GG!

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] biti u našem fokusu u ovom tekstu. Kao što je to bio slučaj u nizu tekstova krenuvši od “Predstavljanje tenkovskih linija – IS-7 linija (I tekst) – T-28, KV-1, KV-1S“, naš cilj je da pokušamo da predočimo karakteristike tih tenkova, pored toga i ono što […]

ABOUT US

The Wild BunchTWB [The Wild Bunch] is a Professional eSports team based in Serbia founded in June of 2015 by Nebojsa "Mr_Kela" Filipovic. At The Wild Bunch we strive to be the best there is and let no team stand in our way. Our players have years of experience behind them and put in many hours in each day to practice and get better at the game. We work in close collaboration with our sponsors to help fund and bring out the best our team has to offer.

CONTACT US

The Wild Bunch
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x