SVE GAMING I ESPORTS VESTI O WORLD OF TANKS-u I OSTALIM IGRAMA

WOT VIDEO - World of Tanks videos

NAJPOPULARNIJI POSTOVI

PREPORUČENI TEKSTOVI

Povlašćeni matchmaking – da li je još uvek?

Povlašćeni matchmaking

Povlašćeni matchmaking? Da li je još uvek? Ili se ipak nešto nije najbolje složilo u novom MM za povlašćene tenkove? Da li +1 znači da ste uvek u +1 bitkama?

Povlašćeni matchmaking

Kratko objašnjenje za početnike: kada tenk ima povlašćeni matchmaking to znači da on može da sretne samo za jedan tier više tenkove. Uz prethodna ograničenja tier 5 premium teno koji ima povlašćeni matchmaking može na bojnom polju da sretne samo tenkove koji su tier 4, 5 i 6. Redovni tier 5 može da sretne i tier 7 tenkove. Tier 8 sa povlašćenim MM može da sretne tier 6, 7, 8 i 9.

Tenkovi koji imaju povlašćeni matchmaking:

Nekad bilo

U decembru prošle godine, kad su bili popusti na premium tenkve dobili smo mnogo pitanja. Koji kupiti ?Rekao bih Vam, kupi tenk koji vam leži, ako može neka bude onaj koji ima povlašćeni matchmaking. Na duže staze to je najisplatljivije npr Super Pershing. Zašto? Sledi mu buff u penetraciji (danas ima 192 mm). Dakle, odlična penetracija, solidan armor, i najbitnije ima povlašćeni matchmaking.

Danas

A danas bih vam poručio da od njega bežite k’o djavo od krsta. Kao i od većine koja ima povlašćeni matchmaking. Ako niste u toku i pitate se zašto, ili ukoliko nemate tenk koji ima  povlašćeni matchmaking. I niste sigurni šta je poenta teksta. Evo onoga što muči igrače.

Da li +1 znači da ste uvek u +1 tier  bitkama?

Kratak odgovor: Ne. Ali nije ni daleko od toga. Od Patcha 9.18 kad je implementiran novi MM, reklo bi se da priča kako ćete mučiti niže tierove više ne pije vodu. U početku ne toliko primetno ali danas je vaš uočljivo.

O ovome su pričali i mr_Kela, Lućko i BarbaUrke na jednom od prethodnih strimova. A ja sam se odlučio da ovo ne bude samo igračko uverenje. Već da se i testira, da li je to samo osećaj, ili nešto ipak nije kako treba.

Test, 1, 2, proba

U garaži ima nekoliko tenkova koji imaju (ne) povlašćen MM. Za testiranje sam se odlučio da koristim već spomenutog Super Pershinga i Churchill III – savezničkog siledžiju.

Test sa Čerčilom je bio veoma jednostavan, koliko će puta biti top tier, srednji i niži tier. Test je sadržao 20 bitaka. Solidan uzorak, ukupno sa njim imam tačno 300 bitaka. U sredinu sam ubrajao bitke gde su svi bili isti tier. A takav je bio samo jedan slučaj.

Top tier: 7

Sredni: 8

Niži tier: 5

Reklo bi se lepa raspodela. Ali za tenk koji je ranije bio ako ne u 3/4 onda sigurno u 2/3 bitaka top tier ovo je dosta loše. Samo 35%.  A čak u skoro 2/3 bitaka igra protiv tenkova koji su viši tier. Da li ih bilo 3 ili 5 i dalje su viši tier.

Kad je WG odlučio da petice ne mogu protiv trojki, napravio je najveći nerf svih petica. Da li ovo bio plan, nije poznato. Sve one stuacije gde su tier 5 tenkovi igrali protiv tier 3 tenkova su zamenjene situacijam gde tier 5 tenkovi igraju protiv tier 6 tenkova. Dodajte da ostale petice nemaju povlašćeni MM,  videćete da ovde nešto baš i ne štima. Ako ništa drugo, deluje da sistem 3-5-7 radi.

Super Pera, sada samo Pera

Svestan sam da se mnogi neće previše potresti za to  što tier 5 tenk nije više toliko, tako reći, moćan. Stoga sam se odlučio za test sa tier 8 tenkom. I ono što piše Super Pera je sad samo Pera, ili makar deluje nerfovano. Na papiru je isti, ali osećaj nije. Manje probija, manje ga dingaju,  zašto? Slična situacija, nema više toliko bitaka gde će sresti šetice. Manje je tenkova koji neće znati da igraju protiv njega. Pošto SP, za razliku od Čerčia može da sreće -2 tier tenkove, odlučio sam se da brojim koliko puta će ostali tenkovi biti tier niži, jednaki ili viši tier  u odnosu na SP. Deluje malo konfuzno, ali rezultati će pojasniti.

Da je ovo bilo konfuzno pokazuje situacija da se posle 20 bitaka desilo da je SP sreo:

  • 4 puta tier 6 tenkove, Apsolutni top tier
  • 2 puta sreo sedmice, 5 – 1 0 sistem top tier
  • 6 bitaka sa samo osmicama
  • 8 puta sa devetkama: od toga 3 bitke sa tier 7-8-9 i 5 sa tier 8-9

Pošto je ovo dovoljno razumljivo statističarima odlučio sam sad dodam još 10 bitaka, neće škoditi. I u tih 10 bitaka nijedom nisam sreo tier 6 tenkove. Takoda na uzorku od 30 bitaka rezultati su sledeći.

  • 4 – top tier u 3-5-7 sistemu
  • 5 – top tier u 5-10 sistemu
  • 9 – samo tier 8
  • 12 – gde je bilo devetki u bitkama u oba sistema

Suma sumarum

Zaokružićemo malo  brojke. 1/3 top, 1/3 svoj i 1/3 niži tier. Upravo ova 1/3 gde su tenkovi koji imaju povlašćeni matchmaking, medju svojima, pravi problem. Ne bi ovih 12/30 gde su devetke bila problem, to je sasvim OK. Tako nešto je bilo i ranije. Možda je malo previše, u odnosu na ranije, ali sad makar ne upadate u borbu sa 14 devetki i da ste jedina osmica, to  je samo 3 ili 5 devetki. Ali ove sve tier 8 borbe ljudi doživljavaju kao borbe gde su oni niži tier.

Isto, a ipak lošije?

Pre svega što u zadnje vreme ima dominantnijih premiuma koji su prodavati samo za novac. Ali i što su redovne osmice opremljene kako za igru sa devetkama tako i sa desetkama. Premium povlašćene osmice, nisu u potpunosti spremne da se suoče sa velikim brojem devetki, pogledajte samo penetraciju od IS – 6. Probiće Mauschena? Možda ni sa goldom. FCM VS Type 4 Heavy. Samo brz trk do prvog zaklona i nada da će biti situacija da se flenkuje.

Povuci ručnu, a ne oroz!

Da se razumemo, premium tenkovi trebaju da budu malo lošiji od redovnih, ali ovo deluje kao da su osakaćeni. Novi matchmaker je zapravo nerf za tenkove koji imaju povlašćeni matchmaking. Nem avelike razlike u ceni kod, Lowea i IS – 6. a koliko iznosi razlika u perfomansama? Jedno je sigurno, WG ima nogo nezadovoljnih mušterija. A toga su i svesni, jer su na gamesconu rekli da rade na novom matchmakeru.

Šta vi misli o ovom “problemu”? Da li uopšte postoji, i ako ne postoji zašto ga WG rešava. Bacite vaša mišljanja u kantu 😀 Ako milite da im nije tamo mesto, bacite ih u komentare ispod teksta 🙂

Srećno na borilištu i GG!

Nik_Pen16

Jedan deo genije, tri dela budala!
Deo TWB ekipe duže od godinu dana.
😀 World of Tanks igram od 2015. godine.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dejan Tanaskovic

Obozavam tier 3 tenkove i uvek sam voleo da ih igram,ali me je uvek nerviralo sto od 10 partija,8 upadnem sa tier 5,1 gde su 3-4 i samo jednu gde si top tier i igras sa 2-kama. Od poslednjeg pecha,situacija je fantasticna,vise ne igras sa tier 5. Ali sada su problem 8-ice! Sada su tier 8 tenkovi ono sto su nekada bile trojke! Stalno upadas sa X! To smo svi primetili. Jedini slucaj kada tier 8 upadne protiv 6 je kada osmicu vozi crveni ili narandzasti igrac. Nekada davno,pisao sam WG i zalio se MM i objasnili su mi da… Read more »

Pera Radisevic

Imam SP,kupljen je pre 2 godine,onda je to bio tenk a danas,samo bio.

trackback

3billiard

ABOUT US

The Wild BunchTWB [The Wild Bunch] is a Professional eSports team based in Serbia founded in June of 2015 by Nebojsa "Mr_Kela" Filipovic. At The Wild Bunch we strive to be the best there is and let no team stand in our way. Our players have years of experience behind them and put in many hours in each day to practice and get better at the game. We work in close collaboration with our sponsors to help fund and bring out the best our team has to offer.

CONTACT US

The Wild Bunch
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x