SVE GAMING I ESPORTS VESTI O WORLD OF TANKS-u I OSTALIM IGRAMA

WOT VIDEO - World of Tanks videos

NAJPOPULARNIJI POSTOVI

PREPORUČENI TEKSTOVI

Object 279 – komprimovana tvrđava na gusenicama – “svemirski tenk”

Object 279

Kažu da je strah jedan od čovekovih najboljih prijatelja. Iz straha se rađaju neverovatne kreacije koje nam pružaju rešenje problema sa kojim se suočavamo u datom trenutku. Krajem pedesetih godina 20. veka najveći strah predstavljao je potencijalni nuklearni rat zahvaljujući Hladnom ratu koji se odvijao između tadašnjih lidera sveta – SAD-a i SSSR-a. SSSR koji je imao prilično bogatu istoriju dostignuća u pogledu proizvodnje tenkova, rešenje za svoj strah pronašao je u konceptu teškog tenka neverovatnih karakteristika izdržljivosti – Object 279. Tenk koji je dizajniran da preživi nuklearnu eksploziju!

Object 279 – pokretni nuklearni bunker

Iako su Nemci u Drugom svetskom ratu prvi predstavili koncept tenka koji bi zapravo mogao da predstavlja pokretni bunker, Sovjeti su otišli korak dalje. Zapravo, više koraka dalje. Object 279 nije uopšte bio spor i nepokretan tenk. Štaviše, zahvaljujući dizel motoru snage 1000 konjskih snaga i vešanju koje je uključivalo četiri gusenice mogao je da razvije brzinu od 55 km/h i da pređe 300 kilometara pre nego što bi ostao bez goriva. Međutim, ono najimpresivnije u vezi sa ovim tenkom jeste njegova zaštita. Oklop trupa tenka bio je debeo od 182-319mm, a bio je dizajniran tako da sadrži zaštitu od biološkog, nuklearnog, radiološkog i hemijskog napada.

Sa druge strane, eliptični oblik povećava efektivnu vrednost oklopa kada su u pitanju punjenja svih vrsta AP granata. Takođe, ovakav oblik tenka trebalo je da pruži zaštitu od prevrtanja usled udarnog talasa nakon nuklearne eksplozije.

Zašto je ostao samo kao prototip?

Samo jedan pototip je napravljen u Lenjingradu u fabrici Kirov i težio je 60 metričkih tona. Ujedno, to je bio jedan od najznačajnijih razloga zašto je ovaj tenk ostao samo prototip. Godine 1960. doneto je pravilo od strane Nikite Hruščova da se zabranjuje proizvodnja tenkova koji teže iznad 37 metričkih tona. Ta deklaracija ujedno je i označila prestanak proizvodnje teških tenkova. Sovjeti su želeli lakše tenkove u slučaju potrebe za odbranom domovine da bi mostovi i infrastruktura mogla da izdrži težinu. Ostali razlozi zbog čega je ovaj tenk ostao samo prototip jesu skupo održavanje i određeni problemi sa opremom koji su se pojavljivali na testiranju.

Object 279

Object 279 – omaž duha vremena posleratnog sveta

Iako je upamćen samo kao prototip, ovaj tenk govori nam mnogo toga. Zapravo, predstavlja skup svih karakternih crta sveta nakon Drugog svetskog rata. Njegov oblik podseća na  “oblik svemirskog broda” o kojima se u tim godinama toliko govorilo. Čitav svet se bavio svemirom, vanzemaljcima, neki su čak tvrdili i da su “ulovili” ponekog “malog zelenog”. I upravo tako i izgleda ovaj tenk. Kao vozilo koje je palo s Marsa. Sa druge strane, sva ta zaštita koja je na njemu predstavlja samo projekciju svega onoga što je tadašnjeg čoveka brinulo. Nuklearni napad i nuklearni rat. I, vidite, postoji jedna paralela – on je ostao samo prototip, a i nuklearni rat je, hvala Bogu, takođe ostao samo “prototip”. Bar do sada, a nadamo se da će tako i ostati.

Zamislite ovu zver u igri…možda bi bilo najbolje da ga nikada ne sretnemo.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ABOUT US

The Wild BunchTWB [The Wild Bunch] is a Professional eSports team based in Serbia founded in June of 2015 by Nebojsa "Mr_Kela" Filipovic. At The Wild Bunch we strive to be the best there is and let no team stand in our way. Our players have years of experience behind them and put in many hours in each day to practice and get better at the game. We work in close collaboration with our sponsors to help fund and bring out the best our team has to offer.

CONTACT US

The Wild Bunch
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x