SVE GAMING I ESPORTS VESTI O WORLD OF TANKS-u I OSTALIM IGRAMA

WOT VIDEO - World of Tanks videos

NAJPOPULARNIJI POSTOVI

PREPORUČENI TEKSTOVI

Novosti iz WG: novi matchmaking balanser i još mnogo toga

Matchmaking

Nešto se dešava u Wargamingu, da li dobro ili loše ostaje da se vidi. Ali se makar trude i njihov trud da poboljšaju igru će nadamo se poneki boljitak. A jedna od glavnih stvari za boljitak igre i nešto na šta se svi žale je matchmaking.

Matchmaking

Mnogi će reći “konačno”. Neki će vrteti glavom i dalje u neverici da WG poduzima nešto po pitanju matchmaking balansera. Ali po svemu sudeći biće nešto novo, verujemo bolje. I tako dva meseca posle najave da će se nešto dogoditi objavljene su neke pojedinosti. Trenutni sistem 8/5/2 nije baš najbolji jer 2 igrača koja su najniži tier nemaju mogućnost da naprave neku drastičnu razliku na bojnom polju. Dodajmo da su to u većini slučajeva bili light tenkovi koji bi išli  u bitke sa po 3 tiera višim tenkovima.

Postojaće tri vrste MM. Bitke u kojima će učestvovati 3 tiera, 2 tiera ili samo jedan tier. Ovo je omućeno proširivanjem tech tree-a light tenkova do tier X. Inače u trenutnoj situaciji može u jednoj bitci učestovati čak 4 različita tiera. Koliko smo smao puta sa AMX Elcom igrali protiv tier 8 tenkova? Rekao bih previše, ali to je samo moje mišljenje. WG se najviše odlučio za promenu Matchmaking balansera kako bi:

  • smanjili frustacije igrača kada se pojave kao najniži ili srednji tier a da su pritom višestruko nadbrojani od strane viših tierova. Kao i  smanjenje mogućnosti da si iz borbe u borbu najniži tier.
  • uravnotežili brojnosti različitih tipova tenkova na obe strane, sa limitom artiljerije na 3 po timu.
  • poboljšali igračko iskustvo igračima u platunu jer će se moći igrati platun samo tenkova istog tiera
  • smanjili ponavljanje mapa

Kako radi matchmaking?

MatchMaking sistem analizira broj vozila, njihov tip, njihov tier, kao i tier u kojem tenk može učestvovati (+2, +3 za lajta trenutno). Pa na osnovu toga stvara  timove. I to po principu brzo vs optimalno. Ukoliko biste brzo izašli iz queue-ka onda ne bi ste bili u potpuno optimiziranom matchmaking – u. Optimalan Matchmaking bi trebao da duže traži igrače na čekanju. I da timovi budu uravnoteženi i da što više čekate bolje prolazite. Ali svi smo svesni da u noćnim časovima ili rano izjutra matchmaking nema dovoljan broj igrača na svakom tieru i da timove pravi po principu mešanog mesa.

Bitka sa tri tier-a

Ukoliko ne igrate tier 1 ili 2, verovatno ćete se naći u ovakvom sistemu. Sistemu sa tri tiera sa +2 matchmaking -om. U takvim bitkama b itrebao da radi sistem 3/5/7. Ili makar nešto bribližno tome, ali je sigurno da neće biti više od 3 top tiera i 5 srednjeg.

Pa šta i dalje ću sa lajtom biti najniži tier. Da bićeš verovatno najniži tier sa lajtom ukoliko su niži tierovi u pitanju

Ali makar nećete više igrati sa 12-13 tenkova koji su viši tier od vas. Po novom i ako ste najniži tier imaćete za protvnike 4-8 tenkova koji su za tier ili dva viši od vas.

Bitka sa dva tiera

Sistem 5/10 je drugi način na koji će raditi matchmaking, a za koga će raditi ovako? Radiće za

  • Tier 1 i tier 2, kako bi početnici igrali sa njima sličnima, ili makar onima koji igraju slične tenkove.
  • tenkove koji ne mogu da učestvuju u 3 tier bitkama

I u ovom slučaju će se odnositi pravilo da što se duže čeka da će odnos biti bliži 5/10. U ovom sistemu su moguće raspodele  5/10, 4/11 i 3/12. 

Bitke istog tiera

Ovo bih baš voleo da vidim, svi tenkovi istog tiera u jednoj bitci. WG kaže da ako se na čekanju pojavi dovoljan broj igrača koji igraju sa vozilima istog tiera da će se i to dogoditi. Živi bili pa videli.

Još bitnih stvari

Ukoliko ste odigrali nekoliko bitaka kao najniži tier trebali bi sledeću da budete viši ili makar srednji tier. To se neće vezati samo za jedan tenk već će se odnositi na sve vaše borbe.

Timovi će se prvo popunjavati lajtovima, pa artiljerijama pa TD-ovima. Trebalo bi da u svakom timu ima identičan broj ova tri tipa vozila. Ali treba obratiti pažnju i na broj igrača na čekanju tako da neće uvek biti tako, u nekim bitkama neće biti svih pet tipova vozila.

Artiljerije – kako bi smanjili uticaj kancera na igru ograničiće ih na 3 po tmu. Testiarnje ovog sistema na sanboxu se pokazalo kao dobra stvar.

Vodovi – ogrničeni na samo tenkove istog tiera. Nešće moći više da se desi da tier 5 lajt igra sa osmicama i da završi u bitci sa desetkama.

Mape – trebalo bi konačno da se ispravi bug gde vam se par mapa vrti ceo dan. MM će analizirati poslednjih 10 mapa koje su igrali članovi oba tima i trebalo bi a vas stavi na mapu koju niko nije igrao, ovo će se odnositi na standardne bitke, assault i encouter bitk ese igraju samo na odredjenim mapama, p aukoliko igrate i te modove neke od tih mapa će vam se pojavljivati nešto češće.

Srećno na borilištu i GG!

Nik_Pen16

Jedan deo genije, tri dela budala!
Deo TWB ekipe duže od godinu dana.
😀 World of Tanks igram od 2015. godine.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ABOUT US

The Wild BunchTWB [The Wild Bunch] is a Professional eSports team based in Serbia founded in June of 2015 by Nebojsa "Mr_Kela" Filipovic. At The Wild Bunch we strive to be the best there is and let no team stand in our way. Our players have years of experience behind them and put in many hours in each day to practice and get better at the game. We work in close collaboration with our sponsors to help fund and bring out the best our team has to offer.

CONTACT US

The Wild Bunch
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x