SVE GAMING I ESPORTS VESTI O WORLD OF TANKS-u I OSTALIM IGRAMA

WOT VIDEO - World of Tanks videos

NAJPOPULARNIJI POSTOVI

PREPORUČENI TEKSTOVI

Laki tenkovi – zbog čega su važni za World of Tanks?

laki tenkovi

Laki tenkovi…Uh, odakle početi. Mnogi ih vole, mnogi ih i mrze. Ovi koji ih vole kažu da su laki tenkovi jedan od najvažnijih aspekata dobre igre. Sa druge strane, ovi koji ih mrze kažu da su laki tenkovi obične kante i da je bolje uzeti srednji tenk i biti glavni baja. Što bi rekao Molder: “Istina je negde tamo.”. Ali pokušajmo da sagledamo sve razloge zbog kojih bi neko rekao da su laki tenkovi važni ili ne za igru.

Laki tenkovi – gospodari prostora

Voleli ih ili ne, lajtovi su veoma važni za igru. I veoma su korisni. Ukoliko znate da ih koristite. Da, istina je, postoji dosta usko-koridorskih mapa u igri gde ova klasa tenkova ne može dostići svoj puni potencijal. Ali, dobro, šta je tu je, moramo se prilagoditi situaciji. Sa druge strane, postoji mnogo više mapa na kojima je uloga ovih tenkova od izuzetnog značaja. Laki tenkovi gospodare prostorom mape. Pogotovo na početku i kraju partije. To dalje implicira da ne treba da poginu u prvom minutu! Što naravno ne znači da treba da sede u bazi i čekaju da njihovi srednji i teški tenkovi idu u inicijalni spot.

Da bi laki tenk mogao da uradi dobar posao, njegov vozač mora jako dobro poznavati mehaniku igre i mapu na kojoj igra.  Iz kog žbuna može imati dobar pregled mape. Iz kog žbuna mogu njega spotovati dok ne stigne na svoje mesto. Koliki krug može napraviti a da pritom ne izgubi glavu. Ovo su stvari koje morate imati na umu ukoliko želite da igrate laki tenk. Sa druge strane, gomila igrača se samo zaleti napred i pogine u prvih 20-30 sekundi. Ne, to nije poenta. Poenta je da otkrijete protivnika, ali da preživite.

Kako?

Sada ćete vi pitati kako to da uradite. Evo, pogledajte ovaj video. Mapa “Ognjeni luk”, dečko vozi lttb-a. Većina igrača bi otišla na E1 sektora i čekala u žbunu da protivnici dođu. Možda bi u tom istom žbunu popili i neki šut na slepo, jer su i ptice na grani naučile gde da pucaju na slepo na ovoj mapi. Bar kada su spoteri u pitanju. Umesto toga, pravi agresivan krug po sredini, spotuje skoro polovinu protivničkog tima, povlači se dok mu ne prođe spot i onda nastavlja da teroriše protivničke teške tenkove koji njega ne mogu spotovati čak i pored toga što on na njih puca. Za to je dobio i odličnu štetu i odličnu asistenciju. Kako? Mađija.

Pa, svestan je koliki vidokrug (ne)imaju nemački teški tenkovi i zna da ih drži u šaci. Dakle, dobro korišćenje terena i mehanike igre! Eto, vidite da je lako. I to može svako, verujte.

Sa druge strane, kada se partija malo razvije i pogotovo ukoliko protivnički laki tenkovi poginu kao botovi, vi onda stupate na scenu. Od žbuna do žbuna, pa polako. Ukoliko imate dobru posadu (a pogledajte kako ona treba da izgleda na lakom tenku) to će biti poslastica za vašu štetu otkrivanjem protivnika (aka. spotting damage).

A šta ćemo sa srednjim tenkovima?

Veoma rasprostranjeno mišljenje je da srednji tenkovi imaju prednost u odnosu na lake tenkove i da lajtovi nemaju šta da traže u duelu sa njima. To naravno važi kada je napucavanje u pitanju, ali to isto mišljenje važi i za sposobnost otkrivanja. E, tu se ne mogu složiti, pogotovo kada se radi o nekim nižim tier-ovima lakih tenkova. Jer ja u svom Type-64 ili recimo Chaffee-u smem da izađem na crtu kada je spot u pitanju bilo kod srednjem tenku. Po tom pitanju je možda najteže tier 7 skautima, pogotovo Francuzu i Nemcu, jer su zaista u inferiornom položaju. Nemaju čak ni dovoljno veliku brzinu da bi bili kvalitetni skauti. No, to su samo dva tenka u odnosu na mnogo veći broj.

Ukoliko imate odgovarajuću opremu (obloženu optiku, binokulare – zavisi od stila igre – kamuflažnu mrežu možda), veštine na posadi, kamuflažnu boju i ukoliko poznajete mehaniku igre, teško da će vas bilo koji srednji tenk otkriti pre nego vi njega. Morate zapamtiti, laki tenk ima znatno veći kamo rejting od bilo kod srednjeg tenka. To pravi ogromnu razliku.

Vaši saigrači ne mogu bez vas!

Vaši saigrači ni u kom slučaju ne mogu bez vas, ukoliko ih je mm već nagradio jednim ili više lakih tenkova. Pogotovo vaši nemački drugari. Njima trebate kao vazbuh. A oni će vam se svojim preciznim topovima višestruko odužiti. Baš sam danas igrao partiju sa Indien-Panzer-om gde su jedina dva laka tenka u partiji otišla na potpuno nebitnu stranu i nas nekoliko snajpera ostali smo potpuno neiskorišćeni. A da su otišli gde je trebalo, dobili bi bar 3-4k štete asistencijom, jer je bilo teškog metala koliko vam duša ište.

Eto, to je neko moje razmišljanje na ovu temu. Šta biste vi dodali, oduzeli?

Srećno na borilištu i GG!

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ABOUT US

The Wild BunchTWB [The Wild Bunch] is a Professional eSports team based in Serbia founded in June of 2015 by Nebojsa "Mr_Kela" Filipovic. At The Wild Bunch we strive to be the best there is and let no team stand in our way. Our players have years of experience behind them and put in many hours in each day to practice and get better at the game. We work in close collaboration with our sponsors to help fund and bring out the best our team has to offer.

CONTACT US

The Wild Bunch
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x