SVE GAMING I ESPORTS VESTI O WORLD OF TANKS-u I OSTALIM IGRAMA

WOT VIDEO - World of Tanks videos

NAJPOPULARNIJI POSTOVI

PREPORUČENI TEKSTOVI

Cena igrica? Kolika bi zapravo trebala da bude?

Da li ste se ikada zapitali koliko bi trebale da koštaju igrice? Da li su možda precenjene ili su pak potcenjene. Predstavljaju li prevelik izdatak za vaš budžet ili vam je cena igrica prihvatljiva? Tekst koji sledi posvećen je upravo ovoj temi.

 Cena igrica proteklih godina

Kada bi se uporedila cena igrica danas i cena igrica 1995-e dobio bi se približno isti iznos. Na primer, cena igara 1995-e se kretala između $25-$50 dok se danas kreće između $40-$80. Uzevši u obzir inflaciju, ove cene su poprilično izjednačene. I zaista, nije neka razlika naročito ako se uzme u obzir da su igrice danas ipak daleko kvalitetnije a i popusti tokom rasprodaja su daleko veći. Ko ima strpljenja da ih dočeka može da pazari poprilično povoljno.

Međutim, kada je reč o visokobudžetnim igricama, postoji određena razlika u ceni ako se uporede velika izdanja od 2008-2016-te. Cena im se kretala između $50-$60 što blago prevazilazi ritam inflacije. Recimo, GTA 4 koji je koštao $50 bio je jeftiniji $10 od GTA V koji je koštao $60. Ovaj usamljeni primer ne predstavlja pravu sliku porasta cena igara u proteklih 10 godina. Značajna razlika u cenama nastaje pojavom raznih ekstenzija i varijanti iste igre.

Jaz u cenama

Kada bismo pretpostavili da je $50 bila realna cena za igru 2000-te onda bi, uz primenu stope inflacije, današnja prosečna cena bila 70$. To nije slučaj, već je cena umesto toga stala na oko $60. Međutim, došlo je do pojave raznoraznih ekstenzija i edicija koje za sobom povlače dodatne troškove i prave ogromne razlike u ceni.

Da vam demonstriram, ako biste se odlučili da pazarite 11 igara koje su pokupile nagradu za igru godine 2016-te (bez ekstenzija i bez popusta) to bi vas koštalo $520. Ako biste se ipak odlučili za varijante sa ekstenzijama i dodacima to bi vas koštalo dodatnih $225, odnosno ukupno $745. Ova razlika od $225 je dovoljna da se kupe bezmalo 4 dodatne igrice,pa ne može da se ne postavi pitanje isplativosti.

Sada, za trenutak, zanemarimo ponovo ekstenzije i silne dodatke i zamislimo da kupujemo ovih 11 igrica u osnovnim varijantama u toku najvećeg popusta. Tada bi nas ovih istih 11 igrica koštalo $288. To je razlika od $457 koje mogu da se potroše na istih 11 igara. Ovo je već poprilična razlika u ceni vredna razmišljanja.

-Na grafiku je predstavljena najniža i najviša cena pojedinačno svake igre. Vidimo da su variranja u nekim slučajevima zaista enormna.

Varijacija cena

Da bismo vam predstavili varijaciju pojedinačnih cena iskoristićemo jedan zanimljiv primer. U pitanju je igra Diablo.

U Junu 2000-te na premijeri Diablo 2 je koštao $50. Za godinu dana (Jun 2001.) pojavila se ekstenzija The Lord of the Destruction koja je koštala dodatnih $35, a cena osnovne verzije je pala na $40. Računica je jasna. Oni koji su kupili igricu i ekstenziju u Junu 2001. uštedeli su 10$ u odnosu na one koji su godinu dana ranije kupili samo osnovnu varijantu igre.

Zatim se u Maju 2012. pojavio Diablo 3 koji je koštao $60. Kada se pojavila i ekstenzija Reaper of Souls koja je koštala $40 cena osnovne verzije je pala na čak $20. Računica je i ovaj put jasna. Igrači koji su kupili igru na premijeri za 60$ a potom kupili i ekstenziju platili su ukupno $100. Oni koji su malo sačekali dobili su i osnovnu verziju igre i ekstenziju za $60. Razlika je $40, što u svakom slučaju nije mali novac. Kada bi se podvukla crta i pogledala šira slika, dolazi se do zaključka da je Diablo 2 2001. koštao vise nego Diablo 3 2014-te. Treba naglasiti da je ova situacija danas jos izraženija zato što su igre još skuplje na premijeri i još jeftinije na sniženjima.

Šta je manje a šta više?

Danas imamo pojavu da se neke igrice koje na premijeri koštaju $60 vrlo brzo nađu na velikom sniženju. Pitate se zašto? Pa zato što prodaja ne ide dobro. Istraživanja su pokazala da je za izdavače bolje da smanje početnu cenu igre. Čak je isplativije i davati veće popuste, jer je takođe dokazano da ti popusti ne utiču na devaluaciju igre i da po povratku prvobitne cene nema drastičnog opadanja prodaje.

Cela ova priča ne može a da ne natera igrače na razmišljanje. Isplati li se kupovati igricu prvog dana, ili je ipak bolje pričekati malo?

Izlišno je govoriti da svako ima pravo na svoje mišljenje i na svoj stav. Moje je da (najčešće) ne vredi davati oko $60 samo za to da bi se igra igrala prvi dan po premijeri, ako se uzme u obzir da skoro sve igre na premijeri imaju gomilu bagova koji se usputno rešavaju, a to ume da potraje mesecima. Većina će se verovatno složiti sa mnom, ali isto tako većina okorelih gejmera neće pitati za cenu kako bi igrali igru prvi dan po izlazku. To je svakako sastavni deo zabave, jer igračima predstavlja satisfakciju da igraju igru o kojoj drugi u tom momentu samo pričaju. S druge strane čekanje je mnogo manje zabavno, ali zato i mnogo isplativije.

Svako će odlučiti za sebe, ali ja ću se usuditi da vam dam praktičan savet. Ne zalećite se u kupovinu igara. Sačekajte malo, pustite da se svi početni bagovi isprave i da malo padne cena. To će vam doneti mnogo više zabave u igri, ali i poprličnu uštedu.

 

Do sledećeg viđenja, GL HF!

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ABOUT US

The Wild BunchTWB [The Wild Bunch] is a Professional eSports team based in Serbia founded in June of 2015 by Nebojsa "Mr_Kela" Filipovic. At The Wild Bunch we strive to be the best there is and let no team stand in our way. Our players have years of experience behind them and put in many hours in each day to practice and get better at the game. We work in close collaboration with our sponsors to help fund and bring out the best our team has to offer.

CONTACT US

The Wild Bunch
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x