SVE GAMING I ESPORTS VESTI O WORLD OF TANKS-u I OSTALIM IGRAMA

WOT VIDEO - World of Tanks videos

NAJPOPULARNIJI POSTOVI

PREPORUČENI TEKSTOVI

Kako igrati sa autoloderima

Predstavljamo vam kako igrati sa autoloderima, bilo da je laki, srednji ili teški tenk u pitanju. Fokusiraćemo se na paljbu, kako igrača koji igra autoloder tenk, tako i izbegavanja neprijateljske paljbe. Jer je ova vrsta tenkova veoma karakteristična po svome “papirnom” oklopu. Ali i načinu kretanja po mapi ovim tenkovima. Jer tenkove iz kategorija lakih i srednjih tenkova takođe karakteriše mogućnost brzog kretanja. A ono vas može dovesti u nezgodnu situaciju, baš zbog lošeg oklopa koji smo prethodno spomenuli.

Pravilno nišanjenje

Nakon što ispraznite svoj šaržer naći ćete se u situaciji da narednih 25, 30, a veoma često i više sekundi nećete biti u mogućnosti da ponovo zapucate. Zbog toga je veoma bitno pravilno nišaniti i birati mete za koje ste sigurni da možete probiti. U slučaju da se ispred vas nalazi više neprijateljskih tenkova. Kada se nalazite u situaciji “1 na 1” iskoristite svoju pokretljivost da pridjete protivniku sa strane ili sačekajte da vam on pokaže svoju slabu tačku i tek onda zapucajte.

Šteta koju može naneti u odnosu na preostali HP protivnika

U svakom trenutku morate znati koliku prosečnu štetu može napraviti jedna vaša granata. Koliko vam je još granata ostalo u šaržeru. A samim tim i koliku štetu možete napraviti sa preostalim granatama. Tako ćete u svakoj situaciji znati kako da se ponašate kada naiđete na protivnika. Da li ćete ispaliti samo jednu ili dve granate i povući se radi ponovnog punjenja? U slučaju da imate više granata nego što vam je potrebno da uništite neprijateljsko vozilo izaći na njega, uništiti i produžiti dalje? Sa ovim tenkovima je najbitnije razmišljanje unapred, baš zbog vremena punjenja šaržera od preko pola minute.

Vođenje računa o sopstvenim poenima izdržljivosti (HP-u)

Uloga autolodera nije da se zalete, isprazne svoj šaržer i budu uništeni. To je način igre koji se može videti kod igrača kojima je samo bitno da udju u partiju, uzmu neko iskustvo nakon iste i igraju sa nekim drugim tenkovima. Ali ovo je pogrešan načinu igre. Kako bitka odmiče, tako su ovi tenkovi sve jači i jači. To je zbog toga što sa jednim šaržerom možete uništiti nekoliko neprijateljskih vozila i svoj tim dovesti u bolju šansu za pobedu.

Još ako ste sačuvali svoje poene izdržljivosti do tog trenutka i u stanju ste primiti dva ili više šuta od neprijateljskih tenkova šansa za dobar ishod po vas je još veća. Neko će se sada pitati: Da, ali šta ako vozim laki tenk? Treba da kampujem celu partiju? NE! NIKAKO! Odigrajte vašu ulogu u partiji, spotujte, budite i malo agresivniji u igri, ali nikako ne dopuštajte neprijateljskim vozilima da otvore paljbu na vas. Budite mudri i stojte u mestu i pucajte u njih samo kada znate da niko drugi ne može pucati u vas u vas.

Ponovno punjenje (reload) u pravom trenutku

Nekoliko puta mi se dešavalo da me juri neprijateljski autoloder, za koga znam da može sa svoje četiri granate da uništi moje vozilo. Sve moguće vrste znoja su me oblivale. Zatim je on došao do mene, ispalio dve granate i počeo da beži jer ponovo puni. Naravno da sam ga stigao i uništio.

Ne dozvolite da se to i vama desi. Razmišljajte unapred i pripremite svoje granate na vreme. Najbolje vreme za ponovno punjenje je kada ste sigurni da nema neprijateljskih vozila. Ili prilikom promene pozicije. Čak i ako vam je ostalo nekoliko granata u šaržeru. Promena pozicije je čak i poželjna ukoliko nema prijateljskih tenkova u vašoj blizini, koji bi vas podržali ukoliko naiđe neko neprijateljsko vozilo.

Pucajte bez da budete uočeni

Ovo se postiže korišćenjem žbunja i pucanjem van maksimalne daljine sa koje vas neprijatelj može spotovati.  Pucanje kroz žbun je mehanika igre koju mnogi igrači teško shvataju i onda počnu da pucaju dok se nalaze u žbunu i nije im jasno zašto su spotovani.  Dakle: Kroz žbune se puca tako što nanišanite neprijateljsko vozilo pomoću snajper nišana i onda se krećete u nazad sve dok žbun ne prestane da bude providan, a samo vidite siluetu neprijateljskog tenka.

Kada pucate na ovaj način ne možete biti spotovani od tenka u koji pucate. Ali vodite računa o tome, da se u okolini ne nalazi neki drugi neprijateljski tenk koji vas može uočiti. Pucanje van maksimalne daljine sa koje možete biti uočeni se postiže tako što ćete se pozicionirati tako da srednji krug na vašoj minimapi bude izmedju vas i vaših neprijatelja. To je linija koja označava daljinu od 445 metara. To je najveća distanca sa koje možete biti uočeni ili sa koje vi možete uočiti neprijateljsko vozilo. Šta god da vam piše u karakteristikama dok se nalazite u garaži, ovo je najveća distanca, a ukoliko ste u stanju da dalje uočavate neprijateljska vozila, to će vam samo pomoći da ih što lakše uočite na razdaljini od 445 metara.

Pucanje u pokretu

Budimo realni, ovo se kosi sa prvom stavkom koju smo naveli u ovom članku, ali pucanje u pokretu je nekada neophodno zato što ne smete dozvoliti da neprijatelji lako pucaju u vas, jer će probiti vaš oklop (koji još malo pa kao i da nemate 🙂 ) bez problema. Ali iako pucate u pokretu to ne znači da treba pucati nasumično i bez razmišljanja. Ukoliko se nalazite na ravnoj podlozi i nemate nikakav zaklo, a neprijateljsko vozilo je ispred vas, bolje je čak i primiti šut od njega, a onda mu prići sa strane i vrteti se oko njega, u slučaju da je to tenk koji ne možete da probijete sa prednje strane.

U slučaju da ste u mogućnosti da probijete oklop tenka “na koji ste se nameračili” najbolje je nanišaniti tenk pomoću auto aim-a (desni klik ukoliko koristite standardna podešavanja), a kada mu se približite toliko da ga sa sigurnošću možete pogoditi uključite ručno nišanjenje i otvorite vatru na njega. U trenutku pucanja ne bi bilo loše malo usporiti zbog što boljeg nišanjenja i veće mogućnosti za nanošenje štete.

Ukoliko imate zaklon, nanišanite neprijateljski tenk iz “trećeg lica” dok se nalazite iza tog zaklona. Zatim naizmenično izlazite iz zaklona i vraćajte se u isti. Dok sa svakim izlaskom ispaljujete po jednu granatu u neprijateljsko vozilo.

Držanje neprijatelja trekovanim

Ovo je tehnika koja je veoma korisna, naročito ako iza ćoška nailazi neki sporiji tenk. Koji lako možete pogoditi u vama bližu gusenicu. Na ovaj način ćete mu nanositi štetu, a istovremeno ga onemogućavati da izadje iza ćoška i nanese štetu vama. Dok ćete vi sa svakim granatom produžavati vreme koje mu je potreno da se popravi. A samim tim mu i oduzimati poene izdržljivosti. Hint: Kada ispraznite šaržer bežite kao glavom bez obzira, jer je taj već počeo da čupa dugmiće iz tastature i grize kablove od opreme. 🙂

Korišćenje prijateljskih vozila sa dobrim oklopom kao štit

Ukoliko imate sreće da se nađete u partiji sa igračima koji znaju kako pravilno da se pozicioniraju sa svojim teškim tenkovima imaćete dosta olakšica u korišćenju ove tehnike. Ovo je slučaj kada su u pitanju teški tenkovi kojima, kada se pravilno iskose, ne može nijedan tenk da nanese štetu ukoliko ne puca sa eksplozivnom municijom. Jer sa tom vrstom municije ne mora čak ni da probije tenk da bi mu naneo štetu.

Ukoliko se nadjete u situaciji da je prijateljski igrač pravilno zakosio svoj tenk na nekom ćošku na mapi i niko od neprijateljskih vozila ne može da ga probije bez da mu pridje skroz sa strane, vi tu situaciju možete iskoristiti tako što ćete stati pored neprijateljskog vozila i zakloniti se od linije neprijateljske vatre. Ali ovom prilikom morate dobro pratiti situaciju i iskoristiti trenutak kada sva neprijateljska vozila pune. Tada izadjete iza vozila iz vašeg tima i nanosite štetu neprijateljima. Nakon nekoliko vaših efektivnih izlazaka neprijateljska vozila će biti uništena. A samim tim i šansa za pobedu uvećana.

Video prezentacija

Kako su svi ovi saveti spakovani u video snimku Wargaming-a, možete pogledati na linku ispod.

Šta mislite o detaljno objašnjenim tehnikama bitnim za igru? Da li smatrate da treba da se ubaci još neka ili je neka tehnika po vašem mišljenju pogrešna? Podelite svoje mišljenje sa nama u komentarima.

 

Do sledećeg viđenja, GL HF. 😉

21:10 – 24.11.2016. godine

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

2screensaver

ABOUT US

The Wild BunchTWB [The Wild Bunch] is a Professional eSports team based in Serbia founded in June of 2015 by Nebojsa "Mr_Kela" Filipovic. At The Wild Bunch we strive to be the best there is and let no team stand in our way. Our players have years of experience behind them and put in many hours in each day to practice and get better at the game. We work in close collaboration with our sponsors to help fund and bring out the best our team has to offer.

CONTACT US

The Wild Bunch
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x