SVE GAMING I ESPORTS VESTI O WORLD OF TANKS-u I OSTALIM IGRAMA

WOT VIDEO - World of Tanks videos

NAJPOPULARNIJI POSTOVI

PREPORUČENI TEKSTOVI

Igrajmo fer! – Zvanična lista zabranjenih modova na EU serveru

Igrajmo fer!

Pozdrav tenkisti! Igrajmo fer!

“Tresla se gora, rodio se miš!” – ovakav komentar sam video pre par dana u jednoj od naših balkanskih grupa u vezi sa akcijama koje je Wargaming planirao da sprovede protiv igrača koji koriste nedozvoljene modove. E, pa drugari, rodila se mečka! EU server je konačno dobio i svoju listu zabranjenih modova koji će biti sankcionisani. Mi smo pre nekog vremena već pisali o zabranjenim modovima na RU serveru i velikoj akciji čišćenja čitera tamo (http://twb-balkan.com/lista-zabranjenih-modova-na-ru-serveru/) i u ovom tekstu koji je u zagradi smo detaljno opisali svaki mod koji je tamo zabranjen. Biće nam drago ukoliko je taj naš tekst bar malo uticao na brže delovanje donošenja zabrane na EU server, s obzirom na činjenicu da je taj naš tekst u najmanju ruku izazvao burne reakcije.

Prenosimo vam zvanični dokument koji je objavio Wargaming na sajtu:

“Tokom cele ove godine radili smo na tome da dobijemo vašu povratnu informaciju o tome kako bismo mogli da unapredimo igru i rešimo probleme koji vas najviše muče, u vezi sa čim se iskristalisao problem zabranjenih modifikacija kao glavni razlog nezadovoljstva igrača.

Iako smo polako pokretali akcije u cilju pobede određenih modifikacija tokom poslednjih meseci, takođe smo shvatili da vam nismo dali zvaničnu listu nedozvoljenih modifikacija koje vidimo kao takve, niti smo bili istrajni u borbi kao što bi trebalo.

Tako da, danas, želimo da sredimo neke stvari:

 • Nastavićemo da širimo naš posao u vezi sa anti-cheat tehnologijom. Bićemo realni: ne možemo obećati da će igra biti 100% bez cheat-ova jednog dana. Čiteri su pametni i potpuna eliminacija toga može ići u nedogled. Ono što možemo da vam obećamo jeste da ćemo dati sve od sebe da takmičenje bude pošteno koliko god je to moguće tako što ćemo smanjiti upotrebu nedozvoljenih modifikacija i preduzimati oštre mere protiv onih koji ih koriste.
 • Predstavićemo listu zabranjenih modifikacija koje ćemo podeliti sada. Nadalje, tu listu ćemo dopunjavati ukoliko se pojave još neki neželjeni modovi.
 • Takođe utvrđujemo novi sistem kazni. On će biti identičan na svim serverima i biće sproveden na sve koji koriste zabranjene modove.

Igrači koji budu uhvaćeni u korišćenju zabranjenih modova po prvi put, biće kažnjeni upozorenjem i suspenzijom naloga na 7 dana. Ukoliko se utvrdi da su ponovo koristili zabranjene modove, sledi permanentni ban! pre kažnjavanja igrača, naš tim će pažljivo razmotriti problem kako bi se utvrdilo da li kaznu treba sprovoditi. Molimo vas da verujete njihovim odlukama. Oni nisu u obavezi da otkrivaju i pružaju igračima dokaze koji mod je korišćen kod igrača kod kojih su prijavili problem i to neće učiniti čak iako to od njih zatražite.

Igrajmo fer!  Koji modovi će biti kažnjavani?

Znamo da ima jako puno modova i već smo dosta modova uveli u samo igru. Međutim, određeni modovi rade protiv naše zajednice i interesa svih nas, kako kompanije, tako i igrača. Da bismo bili sigurni koja je to lista “loših” i “dobrih” modova kada smo radili pregled third-party softvera, podelili smo ih u tri kategorije:

 1. Modovi koji ne pružaju prednost u igri, ali omogućuju izmenu vizuelnog sadržaja. Oni su “čisti” modovi, u onoj najtradicionalnijem smislu i mi ih volimo.
 2. Modovi koji pružaju prednost u samoj igri, ali za koje mi verujemo da pozitivno doprinose igri. Ukratko, ovo su dobri modovi i mi planiramo da ih uskoro ubacimo kao standardne modove “vanila” klijenta igre.
 3. Modovi koji pružaju prednost u samoj igri, ali koji su loši za celukupnu igru. Ovo su nedozvoljni modovi zbog kojih će se dobijati kazna. A opširnije o njima:

Lista Nedozvoljenih modova koji spadaju u treću kategoriju zbog kojih će se dobijati banovi:

 • Modovi koji otkrtivaju neprijateljsku poziciju na način koji nije uključen u vanila klijent – rušenje objekata na koje se prikazuje na minimapi; pojačavanje prikaza putanje granate neprijatelja koji nije otkriven (kada neprijatelj opali granatu vi je vidite recimo nekom jarko crvenom bojom, a bez tog moda je ne biste ni primetili); računanje pozicije neprijateljske artiljerije pomoću tracer-a, kao i oni modovi koji drže tenkove spotovanim iako vi ne nišanite u njih.
 • Softver koji pomaže lakšem blokiranju neprijateljske granate pomoću indikatora gde vas neprijatelj tačno nišani (na primer, laserskim znakom).
 • Modifikacije koje vas obaveštavaju kada spotovana vozila pune svoj magazin ili samo jednu granatu (ako nisu autoload-eri) – dakle vreme punjenja protivnika.

 • Auto-aim li takozvani aimbot koji pruža više funkcija nego aim-lock (desni klik) koji je standardni deo vanila klijenta, a naročito uključuje one modifikacije koje nišane neprijateljske slabe tačke i/ili slede nišan automatski tako da čiter može da se fokusira na manevar svog tenka dok će on sam gađati gde treba.
 • Softver koji omogućava automatsku upotrebu potrošnih materijala koji nisu premijum.
 • Modovi koji će vam pomoći u pronalaženju neprijatelja takošto redukuju transparentnost objekata na mapi.
 • Softver koji ostavlja “duhove” neprijateljskih tenkova na onim mestima gde su oni poslednji put bili spotovani.
 • Modovi koji menjaju fizičke vrednosti, karakteristike performansi ili efekata bilo kojih vozila ili objekata u igri ili narušavaju pravila igre.

Poslednja kategorija: in-match armor viewer (3D model tenka, sa mestima gde se nalaze kritični moduli i članovi posade)

Verujemo da ovaj mod pruža značajnu prednost. Iako ga ranije nismo tretirali kao cheat, sada ga dodajemo na zvaničnu listu zabranjenih modova. Umesto njega, radićemo na našoj zvaničnoj verziji in-match armor viewer sistema koji će biti dobronameran. Kada ga ubacimo u igru, dodatni mod ove vrste ide na “crnu listu” modova.

Imajte na umu da ovo važi samo za modove koji rade u samom meču. Oni koji rade samo u garaži su dozvoljeni. Staviše, podržavamo to, jer smatramo da će učenje u garaži pomoći u učenju kompletne igre i znanja o njoj.”

Hm, Boga mi, ovo je krupno. Mišljenja?

Srećno na borilištu i GG!

Miloshans    8. 11. 2016.  17:45

Link do originalnog posta Wargaming-a: http://worldoftanks.eu/en/news/pc-browser/46/fair_play_policy/

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Ukoliko želite da pročitate tekst koji smo pisali o dozvoljenim modovima, to možete učiniti ovde. […]

[…] je jedan od nedozvoljenih modova na svim, pa i na EU serveru. Ovo je lista svih drugih nedozvoljenih modova. Relativno skoro je prošao treći talas banovanja igrača zbog […]

Milos274

Dali je pro mod dozvoljen i instalirao sam ga samo zbog statistike wn8 posle partije.

[…] Ukoliko ste propustili članak o zabranjenim modovima, možete ga pročitati ovde: http://twb-balkan.com/igrajmo-fer-zvanicna-lista-zabranjenih-modova-na-eu-serveru/. […]

Kasalica Slobodan

Pa da ti kazem i ja sam instalirao PRO mod i dobio sam ban pre 2 dana tako da za mene nije dozvoljen hahah:)

kjhkjhk

sdgsdgsdgsd

ABOUT US

The Wild BunchTWB [The Wild Bunch] is a Professional eSports team based in Serbia founded in June of 2015 by Nebojsa "Mr_Kela" Filipovic. At The Wild Bunch we strive to be the best there is and let no team stand in our way. Our players have years of experience behind them and put in many hours in each day to practice and get better at the game. We work in close collaboration with our sponsors to help fund and bring out the best our team has to offer.

CONTACT US

The Wild Bunch
6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x