SVE GAMING I ESPORTS VESTI O WORLD OF TANKS-u I OSTALIM IGRAMA

WOT VIDEO - World of Tanks videos

NAJPOPULARNIJI POSTOVI

PREPORUČENI TEKSTOVI

Excelsior – tier 5 premijum tenk – recenzija

Excelsior

Dugo vremena je prošlo od kada sam poslednji put pisao recenziju za neki premium tenk. Ali Excelsior, tier 5 britanski tenk me je podstakao da o njenu pišem.

Excelsior

Excelsior

Excelsior je donekle drugačiji od svih teških tenkova koje Britanci imaju u WoT-u. Ako ga uporedite sa njegovim parnjakom tier 5 Churchill I videćete da je mnogo brži, ali da za to plaća oklopom. Inače Exclesior ima povlašćeni matchmaking i u igri sa ovim tenkom nećete vidjati tier 7 protivnike. Tako da ćete biti u mogućnosti da 670 HP koliko ima Excelsior iskoristite na najbolji način.

Oklop

Kad je sklapan Excelsior Britanci su stavili oklopa na prednju i zadnju stranu tenka, na bok su zaboravili. Bočna strana Excelsiora je kao bočna stana japanskog teškaša, ravna i teška za promašiti. Tako da su brojke što se tiče oklopa trupa (hull-a) sledeće: napred 114mm, nazad 108mm i na boku svega 31mm. Na kupoli je nešto bolja „bočna“ situacija: bok 92mm, zadnji deo 92mm, prednji deo 114mm.

Top

Excelsior je opremljen 75mm topom. Taj top ima 91mm penetracije i prosečnu štetu od 110. Dok je sa goldom penetracija znatno bolja čak 144mm, dakle za više od 50mm. Neki bi se sa pravom zapitali zašto uopšte koristiti redovnu municiju kad je premium toliko bolja? Jeste bolja ali vas jedna granta košta 2800 kredita ili 7 golda. Dok je cena redovne municije svega 56 kredita.

Kad već odlučite koju ćete municiju da koristi treba da znate da je reload 3,64 sekunde. Dok je potrebno vreme za nišanjenje 2,21 sekunda. DPM tenka sa posadom na 100% i bez dodatne opreme je 1811. Jedan od većih problema za ovaj tenk je disperzija od 0,40 – dakle nema snajpa. U tenk ukupno možete ubaciti 64 granate. Neki oprobani recept je 44 AP, 10 APCR, i 10 HE. O HE grantama za ovaj tenk nisam pisao jer se retko koriste i da ne stavite nijednu nećete pogrešiti.

Potrošni materijal

Zbog manjka bočnog oklopa u bitku ne smete ući bez PP aparata. Mislim da u mojih 200 i nešto bitaka sa ovim tenkom sam makar 30-40 puta koristio PP aparat. Dakle skoro pa svaku 5 -6  bitku bi se palio tenk. Tako da onih 20% šansi za zapaljenje što kažu podaci je veoma realno. Posada takodje dosta strada, tako da vam je prva pomoć preko potrebna. A bez popravki valjda ne igra niko. Tako da ukoliko želite da dodate hranu umesto nekog od ovih potrošnim materijala čeka vas težak zadatak.

Oprema

Da bi ovaj tenk zaista bio bitan na bojnom polju ja vam preporučujem da od opreme montirate: nabijač, poboljšan mehanizam topa (GLD) i ventilaciju. Cena za ovaj paket opeme nije mala, potrebno vam je preko milion kredita. Ali kad to sve stavite tenk „prodiše“. Reload pada na 3,21s; aim na prihvatljivih 1,96. DPM se podiže na 2058, dakle za 250 dmg po minutu. Promena što se tiče disperzije nije velika – 0,39. Ali se zato vidokrug povećava na 357,5 metara.

Pokretljivost

Jedna stvar na koju malo ljudi obraća pažnju je „otpor terena“  ili što bi se reklo koliko će tenk biti brz na nekoj podlozi. Ukoliko se odlučite za ventilaciju brojne vrednosti će početi da opadaju i bićete u mogućnosti da se brže krećete. Ne, nećete imati veću brzinu već ćete biti u boljoj poziciji da tu brzinu ostvarite. Motor 600 konjskih snaga će vam razviti brzinu od 38 km/h.

Kako igrati?

Što se tiče nekih osnovnih varijanti na sidescrape možete da zaboravite. Bočnih 31mm oklopa vam neće doneti mnogo uspeha. Naročito kad udjete u tier 6 bitke i kad vas svaki top koji ima kalibar veći od 93mm probija usled pravila trostrukog kalibra. Peek a boo je već mnogo povoljnije za ovaj tenk. Ili neka njegova modifikacija. Zakosite tenk do uglom od približno 45 stepeni i gledajte kako vaš prednji deo tenk odbija granate. Slično možete raditi i sa zadnjim delom tenka. Hulldown je takodje upotrebljiv ali vaša ravna kupola može da stvori problem ukoliko je loše zakosite.

Dobar deo tenkova u tier 5 će vas probiti sa premijum municijom a neki kao Churchill III i sa redovnom. S obzirom na agilnost tenka ja volim da igram agresivnije, jer velika disperzija ne dopušta igranje daleko od prve linije fronta. Agresivna  igra i flenkovanje jeste rizično ali se isplati. Pogotovo jer će te u nekih 80% bitaka biti top tier. Dakle uvek gledajte da okrenete prednji deo tenka prema protivniku

Zaključak

Vidite kada su popusti jer će u tom slučaju za 750 golda ćete dobiti zanimljiv tenk. Neće vam praviti previše kredita, potrebno je dosta dmg da bi se ostvario velik profit. Ukoliko ga uporedim sa npr Churchill III, zaradjuje manje. Ali ako grindate britanksu tešku liniju Excelsior je prava stvar za vas. Lično volim da odigram po koju bitku sa ovim tenkom svaki put kad pokrenem WoT.

Nik_Pen16

Jedan deo genije, tri dela budala!
Deo TWB ekipe duže od godinu dana.
😀 World of Tanks igram od 2015. godine.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ABOUT US

The Wild BunchTWB [The Wild Bunch] is a Professional eSports team based in Serbia founded in June of 2015 by Nebojsa "Mr_Kela" Filipovic. At The Wild Bunch we strive to be the best there is and let no team stand in our way. Our players have years of experience behind them and put in many hours in each day to practice and get better at the game. We work in close collaboration with our sponsors to help fund and bring out the best our team has to offer.

CONTACT US

The Wild Bunch
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x