SVE GAMING I ESPORTS VESTI O WORLD OF TANKS-u I OSTALIM IGRAMA

WOT VIDEO - World of Tanks videos

NAJPOPULARNIJI POSTOVI

PREPORUČENI TEKSTOVI

Dopamin i gejming – šta ih povezuje?

dopamin

Na završenoj Webiz konferenciji se na predavanjima o gejmingu često čula reč Dopamin. I koliko je bitan u proizvodnji igara. Za većinu je Dopamin nepoznat pojam, te ću stoga pokušati da vam objasnim šta je i zašto je bitan.

Šta je Dopamin?

Dopamin je neurotransmiter u mozgu. Formula mu je C8H11NO2. Hemijski je vrlo sličan adrenalinu. Ali se od njega razlikuje jer ima jednu hidroksilnu grupu manje i umjesto sekundarne aminske grupe ima primarnu aminsku grupu. Dopamin je monoamini alkaloid, odnosno feniletilamin.

OK, ovo je većini beznačajno objašnjenje. Ali se iz njega može videti jedna bitna stvar. A to je da je veoma sličan adrenalinu. Svi znamo kako čovek može da napravi čudesa pod naletom adrenalina, ali pod naletom dopamina? E, pod naletom dopamina nećete podići 150 kila iz benča. Već ćete se osećati kao da ste nešto odlično napravili. U neku ruku bi se moglo reći da ćete biti srećni, a možda je bolji izraz zadovoljni. Dopamin i Seratonin su takodje slični. Seratonin se često naziva hormon sreće  😀

Kakve sve to ima veze sa gejmingom?

Proizvodjačima igara je veoma bitno da ste vi zadovoljni i srećni dok igrate njihovu igru. Jer ukoliko nste verovatno ćete preći na neku drugu igru. I to verovatno od drugog proizvodjača. Dakle neće biti u mogućnostio da zarade na vama.

Čak se u proizvodnji igara koriste psiholozi i psihijatri koji su to da bi ustanovili kako će se konzument osećati  u toku igranja. Bez šale, ozbiljno se tako radi.

Dakle za vas dopamin, za njih novac i onda i oni luče dopamin. Dakle svi smo na dopaminu. I svi srećni i zadovoljni. Opet sa druge strane postoji i mogućnost da se neko “navuče”. A kad se to dogodi često se kaže da se neko navukao na igru. A to nije tačno većina zavisnika od “gejminga” je zapravo zavisna o dopaminu. Postanu zavisni na osećaj sreće i zadovoljstva.

Dopamin i World of Tanks

Tenkisti, mi nemamo problem sa dopaminom. Jer kad ste poslednjui put bili zadovoljni sa celokupni periodom koji ste proveli u igri. Da, tako sam i mislio  😎

Nik_Pen16

Jedan deo genije, tri dela budala!
Deo TWB ekipe duže od godinu dana.
😀 World of Tanks igram od 2015. godine.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Sindikata. Dodajte THCF i vaša lista je puna pesama koje će vas motivisati, podići adrenalin i dopamin. Tek što ovde imam problem sa primerom, svaka je odlična. Ali povežimo bitku sa vojskom i […]

[…] koji granata ostavlja saznate gde artiljerija stoji. Artiljerijom kad pogodite drugu artiljeriju dopamin može da vam skoči u […]

ABOUT US

The Wild BunchTWB [The Wild Bunch] is a Professional eSports team based in Serbia founded in June of 2015 by Nebojsa "Mr_Kela" Filipovic. At The Wild Bunch we strive to be the best there is and let no team stand in our way. Our players have years of experience behind them and put in many hours in each day to practice and get better at the game. We work in close collaboration with our sponsors to help fund and bring out the best our team has to offer.

CONTACT US

The Wild Bunch
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x