SVE GAMING I ESPORTS VESTI O WORLD OF TANKS-u I OSTALIM IGRAMA

WOT VIDEO - World of Tanks videos

NAJPOPULARNIJI POSTOVI

PREPORUČENI TEKSTOVI

Da li su ”pay to win” igraci najveci problem WoT-a

Iako sam se bavio pisanjem oko WoT Blitz, palo mi je na pamet da iznesem svoje vidjenje stvari što se tiče takozvanih ”pay to win” igraća. Ovo može biti interesantno kako igračima WoT-a, tako i igračima WoWp-a i WoWs-a. Tako da najviše bih voleo da u komentarima iznesete svoje mišljenje. 
Pre nekih 5 godina u igraonici otkrio sam čari ove igre, u to vreme to je bilo revolucionarno. Ogromna baza igrača, grafika, gameplay, mehanika igre, fizika, igra sama po sebi je bila ”free to play”… sve ovo je uzrokovalo da krenem u mukotrpno i dugo grandanje tenkova. Već posle nekog vremena sam se zadovoljio, kao što sam već rekao u predhodnom članku .

U zadnje vreme igrači su malo postali džangrizavi. To se jasno vidi po forumima, komentarima na drštvenim mrežama i po chat-u u samoj igri. Bila je retkost a da neko ne napiše ”pay to win noob” ili ”p2w” ”l2p”… ali jedno se mora razumeti…. ovo je free to play igra. Ali koliko je to free zaista? 

Da li postoji free to play?

Za nekoga ko ne želi da uloži ni dinar u igru, igra daje mnogo content-a. Preko 300 tenkova za istraživanje, pregršt mapa… čak i igra vremenom evoluira. Imamo ”Ikeu”(šveđane) sa hidrauličnim oslanjanjem , Italijanske tenkove sa auto-reloading sistemom punjenja, uskoro dolaze oklopna vozila sa točkovima… sve u svemu, igra dobija neko osveženje. Mada, da li se dobija potpuno uživanje bez uloženog dinara? To je diskutabilno. Kupovina premiuma pomaže u gridanju, premium tenkovi zarađuju više kredita(a svi znamo koliko može da se ode u minus u tier10 borbi). Slažem se da postoje OP premium tenkovi, ali ako neko želi da poveća ugođaj u igranju i olakša sebi.. neka plati. Ne mora samo premium tenk da bude OP, postoje i standardni tenkovi koji su OP za svoj tier ili sviju klasu. 

Ne branim Wargaming, ali sami biramo da li ćemo da igramo i šta ćemo da igramo. I da se ne lažemo, da li generalno postoji ”free to play”? Ili još bolje pitanje, da li postoji free to play sa uživanjem? Ili ćete da puknete u startu 30$ za igru tipa PUBG ili da igrate WoT pa da u samoj igri kupujete stvari da bi ste olakšali sebi ili upotpunili uživanje u igri. 

Wargaming treba da zaradi za hleb 🙂

Ovde ne mislim samo na WG, već na sve razvojne studije. Iza svake igre stoji stotine ljudi. Od dizajnera, programera, tonaca, čak i lepih devojaka sa reklama, menadžera… svako od njih radi za platu i treba da je zaradi. Jer svi ti ljudi stvaraju umetnost, taj virtuelni svet u kome uživamo ili hranimo naš alter-ego i svet koji nas spaja. Zamislite, da vam butik pokloni duks za džabe i da tako svima poklanja, e pa to je to. Slika sveta u kome živimo, mada dosta filozofiranja. Poenta je ta, mi(igrači) sami biramo šta ćemo da igramo, mislim da pored tolikog izbora igara nema potrebe za kukanjem.

Dok sam pisao ovaj članak, javile su mi se ideje koje želim da podelim sa vama, a takodje mi je bitan odgovor od vas. Budite mi pozdravljeni i svako dobro. 🙂

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

3checked

ABOUT US

The Wild BunchTWB [The Wild Bunch] is a Professional eSports team based in Serbia founded in June of 2015 by Nebojsa "Mr_Kela" Filipovic. At The Wild Bunch we strive to be the best there is and let no team stand in our way. Our players have years of experience behind them and put in many hours in each day to practice and get better at the game. We work in close collaboration with our sponsors to help fund and bring out the best our team has to offer.

CONTACT US

The Wild Bunch
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x