SVE GAMING I ESPORTS VESTI O WORLD OF TANKS-u I OSTALIM IGRAMA

WOT VIDEO - World of Tanks videos

NAJPOPULARNIJI POSTOVI

PREPORUČENI TEKSTOVI

11. novembar – Dan Primirja u Prvom svetskom ratu

novembar

Pozdrav tenkisti! 11. novembar proslavlja se u mnogim zemljama , u Srbiji je to Dan Primirja, u Evropskim zemljama Dan Sećanja a u SAD se obeležava kao dan Veterana.

11. Novembar i istorija

Uprkos razlikama u nazivima svi se sećaju i proslavljaju isti dogadjaj – Dan kad je Nemačka kapitulirala u prvom svetskom ratu. To se desilo tačno 11. Novembra 1918. u 11 časova u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša (tenkistima poznato ime), u šumi kod grada Kompjenja u Francuskoj. Posle potpisivanja primirja pregovori o uslovima mira su dogovoreni Versajskim mirom, potpisanim 28. juna 1919. godine. Tim dogadjajem je i zvanično završen Prvi svetski rat, ili  do tada poznatom kao Veliki rat.

Natalijina ramonda je uzeta kao simbol Dan primirja.

natalijinaramonda

Ovaj cvet se koristi jer simboliše ponovno radjanje, botaničari je uporedjuju sa pticom feniks. Simbolika kaže da će se i Srbija posle prvog svetskog rata izdići iz pepela. Natalijina ramonda dobila je ime po kraljici Nataliji Obrenović. Amblem uz cvet sadržii traku koja se nalazi na Albanskim spomenicama.

Prva žrtva na srpskoj stranije bio šesnaestogodišnji momak Dušan Đonović, on se borio na na obalama Beograda i na starom železničkom mostu. Bio je činovnik Železničke direkcije. Takodje bio u u četi vojvode Jovana Babunskog.

Poslednja žrtva rata je Kanađanin Džordž Lorens Prajs, u 10:57 je pogodjen minut kasnije je izdahnuo a dva minuta u 11:00 kasnije prvi svetski rat je završen.

U Srbiji se ovaj dan praznovao u periodu između dva svetska rata a ponovo je postao državni praznik 2012. godine.

Junaci, nek vam je večna slava!

IZVORI:

Wiki i RTS 

 

 

Nik_Pen16

Jedan deo genije, tri dela budala!
Deo TWB ekipe duže od godinu dana.
😀 World of Tanks igram od 2015. godine.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Ovonedeljni specijal nosi nazv Dan Veterana ili po američkom Veterans day. U americi se dan veterana  obeležava 11. Novembra, dok se u Srbiji istog dana obeležava dan primirja u Prvom Svetskom ratu. Više o tome možete pročitati klikom ovde. […]

ABOUT US

The Wild BunchTWB [The Wild Bunch] is a Professional eSports team based in Serbia founded in June of 2015 by Nebojsa "Mr_Kela" Filipovic. At The Wild Bunch we strive to be the best there is and let no team stand in our way. Our players have years of experience behind them and put in many hours in each day to practice and get better at the game. We work in close collaboration with our sponsors to help fund and bring out the best our team has to offer.

CONTACT US

The Wild Bunch
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x